22.2 C
Athens
May 2, 2024
Image default
WORLD

Νέα αύξηση επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας – Στο 13% το βασικό επιτόκιο

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης στο 13% την Παρασκευή, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού για την τρίτη διαδοχική συνεδρίαση ως απάντηση στην αδυναμία του ρουβλίου και σε άλλες επίμονες πληθωριστικές πιέσεις.

“Η Τράπεζα της Ρωσίας θα εξετάσει την αναγκαιότητα  περαιτέρω αύξησης των βασικών επιτοκίων στις προσεχείς συνεδριάσεις της”, ανέφερε η τράπεζα στη δήλωσή της την Παρασκευή.

Η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά 350 μονάδες βάσης στο 12% σε έκτακτη συνεδρίαση πριν από έναν μήνα, ανταποκρινόμενη στην πτώση του ρουβλίου πάνω από το 100 έναντι του δολαρίου και στο δημόσιο κάλεσμα του Κρεμλίνου για αυστηρότερη νομισματική πολιτική.

Η απόφαση της τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια την Παρασκευή ήταν σύμφωνη με τις προβλέψεις αναλυτών σε δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters.

Η Ρωσία είχε αναστρέψει σταδιακά μια έκτακτη αύξηση στο 20% στην οποία είχε προχωρήσει τον Φεβρουάριο του 2022 μετά την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και η Δύση που οδήγησε σε σαρωτικές δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας, με αποτέλεσμα τα επιτόκια να φτάσουν στο 7,5% φέτος.

Καθώς ωστόσο η απότομη αποδυνάμωση του ρουβλίου τροφοδότησε πληθωριστικές πιέσεις από τη “στενή” αγορά εργασίας, την ισχυρή καταναλωτική ζήτηση και το ευρύ δημοσιονομικό έλλειμμα του ρωσικού κράτους, η κεντρική τράπεζα αναγκάστηκε να εισέλθει σε έναν νέο κύκλο σύσφιξης που ξεκίνησε στα τέλη Ιουλίου.

Η κεντρική τράπεζα προσάρμοσε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους στο εύρος 6%-7% από 5%-6,5%. Ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση κυμαινόταν στο 5,33% στις 11 Σεπτεμβρίου, πάνω από τον στόχο της τράπεζας για 4%.

Η επόμενη συνεδρίαση για τον καθορισμό των επιτοκίων έχει προγραμματιστεί για τις 27 Οκτωβρίου.

Related posts

Πρόστιμο 5,4 εκατ. στερλίνων στη Morgan Stanley στη Βρετανία για ιδιωτικά μηνύματα traders στο WhatsApp

banks

Τσαβούσογλου: “Υπάρχουν νησιά που η κυριότητα δεν είναι σαφής”

banks

Qatargate: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο ευρωβουλευτής Αντρέα Κοτσολίνο

banks

Αργεντινή: Σε χαμηλό από το 2016 τα αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας

banks

Ο Λευκός Οίκος κάνει λόγο για “σοβαρές” συζητήσεις για “παύση” των εχθροπραξιών στη Γάζα

banks

ΟΟΣΑ: Σε τροχιά ανάκαμψης η παγκόσμια οικονομία, αλλά οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι

banks