23.2 C
Athens
May 2, 2024
Image default
COVER STORY

Τα σχέδια των τραπεζών για έκδοση ομολόγων την επόμενη διετία

“Ποδαρικό” στις ομολογιακές εκδόσεις των τραπεζών έκανε την Τρίτη, η Τράπεζα Πειραιώς, με την προαναγγελθείσα έκδοση 10ετούς ομολόγου Tier 2, ύψους 500 εκατ. ευρώ, η οποία καλύφθηκε πάνω από τρεις φορές.

Αποτέλεσμα της ισχυρής ζήτησης ήταν το επιτόκιο του ομολόγου να υποχωρήσει στο 7,375%, από την περιοχή του 7,75% που ήταν η αρχική εκτίμηση του αναδόχου, με το κουπόνι να διαμορφώνεται τελικώς στο 7,25%.

Τη σκυτάλη στην Πειραιώς έδωσε η Eurobank, η οποία ολοκλήρωσε με επιτυχία την τελευταία έκδοση του 2023 -στις 21 Νοεμβρίου- αντλώντας 500 εκατ. ευρώ μέσω έκδοσης ομολόγου υψηλής εξασφάλισης ύψους 500 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 5,875%. Επρόκειτο για την πρώτη ουσιαστικά έκδοση ομολόγου από τράπεζα η οποία είχε τον “αέρα” της επενδυτικής βαθμίδας τριών αναγνωρισμένων οίκων.

Συνολικά το 2023, οι τράπεζες “σήκωσαν” από τις αγορές μέσω ομολόγων περί τα 3,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 900 εκατ. ευρώ προήλθαν από ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης και τα 2,57 δισ. ευρώ από ομόλογα υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας. Το επιτόκιο του συνόλου των εκδόσεων υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας διαμορφώθηκε μεσοσταθμικά στο 5,3%, ενώ στους τίτλους χαμηλής προτεραιότητας ανήλθε σε 7,5%.

Οι ανάγκες της επόμενης διετίας

Βασική υποχρέωση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων είναι η κάλυψη της Ελάχιστης Απαίτησης Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL) – υποχρέωση που ανέρχεται σε 5,5 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2025. Το “στοίχημα” για τον κλάδο δυσχεραίνουν οι συνθήκες νομισματικής σύσφιξης που καθιστούν τις εκδόσεις πιο ακριβές, ωστόσο, οι τραπεζικές διοικήσεις θεωρούν το εν λόγω στοίχημα “κερδισμένο”.

“Η έκδοση μη καλυμμένου χρέους αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, όχι μόνο λόγω των απαιτήσεων του MREL, αλλά και ως εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης, δεδομένης της σταδιακής μείωσης της εξάρτησης από το Ευρωσύστημα, με την αποπληρωμή του δανεισμού μέσω των πράξεων TLTRO III”, επιβεβαιώνει η Τράπεζα της Ελλάδος στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το επόμενο διάστημα είναι πιθανό να πάρει σειρά η Εθνική Τράπεζα η οποία προχώρησε σε έκδοση Τier 2 τον Σεπτέμβριο αντλώντας 500 εκατ. ευρώ από τις αγορές. Οι εκτιμήσεις για επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στην Ευρώπη και τις κεφαλαιαγορές το 2024 συνιστούν παράγοντα επίσπευσης των εν λόγω αποφάσεων από τα πιστωτικά ιδρύματα.

Σε προληπτική έκδοση αναμένεται να προχωρήσει το προσεχές διάστημα και η Alpha Bank, αξιοποιώντας το πολύ θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις αγορές για την τράπεζα μετά την πρόσφατη επιτυχημένη είσοδο του ιταλικού κολοσσού UniCredit ως στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Η τράπεζα έχει ήδη ξεπεράσει τον πήχη του MREL, αγγίζοντας τα επίπεδα του 24,43% τον Σεπτέμβριο του 2023, έναντι 19,94% που είναι ο στόχος για το 2023 και 22,39% για το 2024. Έως τις αρχές του 2026 απομένουν κεφάλαια 900 εκατ. ευρώ τα οποία σκοπεύει να συγκεντρώσει μέσω 1-2 ομολογιακών εκδόσεων.

Related posts

Οι έξι υποψήφιοι διάδοχοι του Μάριο Ντράγκι στην ηγεσία της ΕΚΤ

banks

Τράπεζες: Καμπανάκι EBA για τους κινδύνους νέων NPLs στην Ευρωζώνη

banks1

Το “φρένο” στον πληθυσμό της Κίνας είναι εδώ – Γιατί αυτό αποτελεί παγκόσμιο ζήτημα

banks

Τσακλόγλου: Σε καλή θέση οι ελληνικές τράπεζες, σε σχέση με την Ευρώπη – Θεαματική βελτίωση στα «κόκκινα δάνεια»

banks1

Pantelakis:Περιθώριο ανόδου έως 52%

banks

Alpha Bank: Οι μισθολογικές αυξήσεις καθοριστικός παράγοντας για την πορεία του πληθωρισμού

banks