16.6 C
Athens
May 7, 2024
Image default
MARKETS

Τεχνολογικό ράλι στις ευρωαγορές- Αποθαρρυντικά λειτούργησε η ΕΚΤ

Τεχνολογικό ράλι στις ευρωαγορές- Αποθαρρυντικά λειτούργησε η ΕΚΤ

Μικτά πρόσημα παρατηρήθηκαν σήμερα (25/1) στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές να επεξεργάζονται την απόφαση της ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 4% για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, όπως άλλωστε αναμενόταν.

Οι αγορές δίνουν περίπου 60% πιθανότητα η πρώτη μείωση των επιτοκίων να πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters που επικαλείται στοιχεία της LSEG. Ωστόσο, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έσπευσε να διευκρινίσει ότι είναι πολύ νωρίς για να αρχίσουν να μιλάνε για μειώσεις επιτοκίων.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε άνοδο 0,30% και έκλεισε στις 478,52 μονάδες, ενώ νωρίτερα έφτανε να υποχωρεί έως και 0,5%.

Ο τομέας της τεχνολογίας ηγήθηκε της σημερινής ανόδου κατά 1,8% καθώς η ολλανδική εταιρεία κατασκευής εξοπλισμού ημιαγωγών ASML συνέχισε την ισχυρή πορεία και σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό, με ημερήσια άνοδο 4,6%. Η Nokia «εκτοξεύθηκε» 11,2% αφού τα λειτουργικά κέρδη δ’ τριμήνου του φινλανδικού παρόχου τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

Το χρηματιστήριο του Άμστερνταμ υπεραπέδωσε έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών αγορών, κερδίζοντας 1% και «αγγίζοντας» το υψηλότερο επίπεδό του εδώ και πάνω από δύο χρόνια.

Στους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,10% στις 16.906,92 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε οριακά 0,03% στις 7.529,73 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,11% στις 7.464,20 μονάδες, ενώ αντίθετα ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε κατά 0,58% στις 9.916,60 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB έχασε 0,60% στις 30.157,80 μονάδες.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε στο 2,293%, αφού προηγουμένως είχε φτάσει σε υψηλό δύο μηνών.

Στα μάκρο της ημέρας, το γερμανικό επιχειρηματικό κλίμα επιδεινώθηκε απροσδόκητα τον Ιανουάριο, υποχωρώντας για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Σύμφωνα με το ινστιτούτο Ifo, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος υποχώρησε τον Ιανουάριο στις 85,2 μονάδες από 86,3 μονάδες τον Δεκέμβριο. Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μικρή βελτίωση στις 86,7 μονάδες.

Παράλληλα, οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών. Το μηνιαίο ισοζύγιο λιανικών πωλήσεων της Συνομοσπονδίας Βρετανικής Βιομηχανίας (CBI), που μετρά τους όγκους πωλήσεων σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, έπεσε στο -50 τον Ιανουάριο, έναντι -32 τον Δεκέμβριο, στην πιο αδύναμη τιμή από τον Δεκέμβριο του 2021 όταν η Βρετανία βρισκόταν σε lockdown λόγω της πανδημίας.

#ευρωπαϊκά_χρηματιστήρια_

Related posts

Boost-άρισμα από τις τιμές χονδρικής στη Wall Street

banks

Ασκήσεις ισορροπίας στη Wall Street με το «βλέμμα» στο χρέος

banks

Απότομη πτώση του momentum στα χρηματιστήρια «βλέπουν» οι επενδυτικοί οίκοι

banks

Wall Street: Σε νέο ιστορικό υψηλό ο S&P 500

banks

Ήπια πτώση στο άνοιγμα των ευρωαγορών, επιφυλακτικοί οι επενδυτές

banks

Ήπιες μεταβολές στις ασιατικές αγορές

banks