22.2 C
Athens
May 2, 2024
Image default
ECONOMY

ΥΠΑΑΤ: Σήμερα οι επιπλέον προκαταβολές 26,2 εκατ. ευρώ σε πληγέντες από Daniel και Elias

Την καταβολή των υπολοίπων προκαταβολών στους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας κατά μία ημέρα νωρίτερα από το αρχικώς ανακοινωθέν ανακοίνωσαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Συγκεκριμένα, ο ΕΛΓ.Α καταβάλλει, σήμερα, Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου, μετά τις 12:00 μμ., νέες προκαταβολές, ύψους 26,2 εκ. €, στους αγρότες των Π.Ε. Τρικάλων, Λαρίσης, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Ευβοίας, των οποίων οι καλλιέργειες φυτικής παραγωγής επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias».

Οι παραγωγοί αυτοί δεν έλαβαν προκαταβολές για τις καλλιέργειές τους κατά την προηγούμενη πληρωμή του Οργανισμού.

Ο ΕΛΓΑ επεξεργάζεται με σταθερούς ρυθμούς τις περισσότερες από 30.000 δηλώσεις ζημίας, τις οποίες υπέβαλαν οι πληγέντες παραγωγοί και σχεδιάζει τη σταδιακή σύνταξη πορισμάτων για την οριστικοποίηση των αποζημιώσεων, με στόχο στην αρχή του έτους και μέχρι το τέλος του 1ου εξαμήνου 2024 να ολοκληρωθεί η εξόφλησή τους στο 100% της αξίας τους.

Ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε σχετικά: «Συνεπείς προς τις δεσμεύσεις μας, συνεχίζουμε την καταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες που επλήγησαν από τις πρόσφατες θεομηνίες. Είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό των αγροτών μας, υλοποιώντας την εντολή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για στήριξη των πληγέντων και επιτάχυνση της προσπάθειας για αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα στη Θεσσαλία. Είμαστε αποφασισμένοι να μετατρέψουμε την τραγωδία σε ευκαιρία και να δώσουμε και πάλι πνοή στην περιοχή και ελπίδα στους πληγέντες».

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα ως προκαταβολές αποζημιώσεων, μέσω του ΕΛΓΑ, έχουν καταβληθεί:

  • 107,5 εκατ. ευρώ  σε 24.000  γεωργούς και
  • 16,5 εκατ. ευρώ σε 2.400 κτηνοτρόφους.

Μαζί με τις σημερινές καταβολές τα ποσά των προκαταβολών ανέρχονται σε 150,2 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι για να καλύψει τις αποζημιώσεις από την καταστροφή ο ΕΛΓΑ έχει ενισχυθεί από το ΥπΑΑΤ με 260 εκατ. ευρώ.

Επίσης το ΥπΑΑΤ έχει εξασφαλίσει 15,8 εκατ. ευρώ από το Γεωργικό Αποθεματικό του 2023 ως αποζημίωση των παραγωγών που δεν είχαν νομική υποχρέωση να ασφαλιστούν στον ΕΛΓΑ (πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, οι παραγωγοί αρωματικών φυτών).

Related posts

ΑΑΔΕ: Σε λειτουργία η εφαρμογή της πλατφόρμας “myBusinessSupport”

banks

Σπ. Λιβανός: Σχεδόν 20 δισ. ευρώ στη χώρα μας από τη νέα ΚΑΠ- Σύμμαχος το Ταμείο Ανάκαμψης

banks

Χρ. Γιαννακάκης: Με εντιμότητα και αποτελεσματικότητα η εκπροσώπηση των συνεταιρισμένων αγροτών

banks

Στο ΕΣΠΑ δράση για άνεργους νέους – Οι ωφελούμενοι και η αποζημίωση

banks

ΣΔΟΕ: Στο φως σωρεία παραβάσεων το α΄ τρίμηνο 2024

banks

Προσκλητήριο της Ελλάδας σε Ινδούς τουρίστες και σχέδια για απευθείας αεροπορική σύνδεση

banks