19.3 C
Athens
May 2, 2024
Image default
COMODITIES

«Φρενάρει» το εβδομαδιαίο σερί κερδών του πετρελαίου-Πέφτει το φυσικό αέριο

«Φρενάρει» το εβδομαδιαίο σερί κερδών του πετρελαίου-Πέφτει το φυσικό αέριο

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν σχεδόν 1,5% την Παρασκευή (23/2) και οδεύουν προς τον τερματισμό ενός σερί κερδών δύο εβδομάδων, αφού η Federal Reserve ανέφερε ότι οι μειώσεις των επιτοκίων θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τουλάχιστον για δύο ακόμη μήνες.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ οδεύουν προς το να κλείσουν την εβδομάδα χαμηλότερα, έπειτα από δύο συνεχόμενες εβδομάδες κερδών, αλλά οι έγκυρες ενδείξεις που προκαλούν ανησυχία για τη ζήτηση και την προσφορά καυσίμων θα μπορούσαν να ανεβάσουν ξανά τις τιμές τις επόμενες ημέρες.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ φαίνεται ότι θα καθυστερήσουν τις μειώσεις των επιτοκίων τουλάχιστον άλλους δύο μήνες για να δουν εάν μια πρόσφατη άνοδος του πληθωρισμού σηματοδοτεί καθυστέρηση της προόδου προς τη σταθερότητα των τιμών ή είναι απλώς ένα μικρό εμπόδιο, δήλωσε την Πέμπτη ο διοικητής της Fed Κρίστοφερ Γουόλερ.

Τα υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη, γεγονός που θα μπορούσε να περιορίσει τη ζήτηση πετρελαίου στον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η ζήτηση παραμένει σε μεγάλο βαθμό υγιής, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Αναλυτές της ANZ δήλωσαν ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκαν με ρυθμό λιγότερο από το αναμενόμενο την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα ποσοστά λειτουργίας στα διυλιστήρια τερμάτισαν ένα σερί πτώσης και ενδέχεται να αυξηθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Οι δείκτες ζήτησης υψηλής συχνότητας της JPMorgan δείχνουν ότι η ζήτηση πετρελαίου αυξάνεται κατά 1,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε σχέση με τον μήνα έως τις 21 Φεβρουαρίου, ανέφεραν οι αναλυτές.

«Αυτό συγκρίνεται με αύξηση 1,6 mbd που παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, πιθανότατα ωφελούμενη από την αυξημένη ταξιδιωτική ζήτηση στην Κίνα και την Ευρώπη», ανέφεραν οι αναλυτές.

Οι δείκτες αναφοράς για το πετρέλαιο αντιστάθμισαν ορισμένα από τα κέρδη τους την Πέμπτη μετά τα σχόλια του Γουόλερ.

Η Fed των ΗΠΑ διατήρησε το επιτόκιο πολιτικής της σταθερό στο εύρος 5,25%-5,5% από τον περασμένο Ιούλιο και τα λεπτά της συνεδρίασής της τον περασμένο μήνα δείχνουν ότι οι περισσότεροι κεντρικοί τραπεζίτες ανησυχούσαν μήπως κινηθούν πολύ γρήγορα για να χαλαρώσουν την πολιτική.

Ο Γουόλερ υποστήριξε επίσης την ιδέα ότι η Fed κινδυνεύει να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση εάν περιμένει πολύ για να μειώσει τα επιτόκια, λέγοντας ότι η Fed έχει την πολυτέλεια να «περιμένει λίγο ακόμη».

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου είχαν σταθεροποιηθεί υψηλότερα την Πέμπτη, καθώς οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν στην Ερυθρά Θάλασσα, με τους Χούθι που είναι ευθυγραμμισμένοι με το Ιράν να συνεχίζουν τις επιθέσεις κοντά στην Υεμένη.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ενέκρινε την αποστολή διαπραγματευτών σε συνομιλίες εκεχειρίας που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή στο Παρίσι καθώς αυξάνεται η πίεση στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με πηγή που ενημερώθηκε για το θέμα και ισραηλινά Μέσα ενημέρωσης.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,55% στα 77,39 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 1,45% στα 82,46 δολάρια το βαρέλι.

Απώλειες για το φυσικό αέριο

Ισχυρά πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 2,427% στα 22,630 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι τιμές του χρυσού υποχωρούσαν το πρωί της Παρασκευής πριν ανακάμψουν, επιβαρυνόμενες από μια ελαφρά άνοδο του δολαρίου, αλλά και τις… προθέσεις της Fed για τα επιτόκια.

Πάντως, το πολύτιμο μέταλλο συνεχίζει να βρίσκεται σε καλό δρόμο για μια μικρή εβδομαδιαία άνοδο.

«Αυτή την εβδομάδα, ο δείκτης του αμερικανικού δολαρίου έχει υποχωρήσει ελαφρώς, είναι οριακά μόνο στο θετικό σήμερα και αυτός είναι ένας από τους παράγοντες που παρείχαν λίγη υποστήριξη στον χρυσό για να διαπραγματευτεί υψηλότερα, αλλά σήμερα το πρωί είμαστε και πάλι στο κόκκινο», δήλωσε ο αναλυτής της Quantitative Commodity Research Πίτερ Φέρτιγκ.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,17% στα 2.034,30 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,14% στα 22,747 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,74% στα 3,8682 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,09% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0832 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,25% στο 1,2691 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,14% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8537 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΜΠΡΕΝΤ #αμερικανικό_αργό #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #χρυσός #χαλκός #ασήμι #δολαριο #ευρώ #ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ_ΛΙΡΑ

Related posts

Τελείωσε η απεργία στις νορβηγικές πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου

banks

Απώλειες το πετρέλαιο-Σημαντική άνοδος των μετάλλων

banks

LNG: Ρεκόρ στις εισαγωγές από Ρωσία στην Ευρώπη το 2022

banks

«Σκαρφαλώνει» ελέω Ρωσίας το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

banks

Gazprom: Οι τιμές αερίου θα ξεπεράσουν τα 3.000 δολάρια/1000 κ.μ

banks

Σε υψηλό 11 μηνών ο χαλκός

banks