16.6 C
Athens
May 2, 2024
Image default
ECONOMY

Χ. Θεοχάρης στο NaftemporikiTV: Η συνολική φορολογική επιβάρυνση των ατομικών επιχειρήσεων πρέπει να ανέβει

Στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και την εκπομπή Rush Hour με τους Νικόλ Λειβαδάρη, και Παύλο Πανταζόπουλο, μίλησε ο Χάρης Θεοχάρης, υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών. Ο κ. Θεοχάρης μίλησε για τη φοροδιαφυγή και έστειλε ουσιαστικά «σήμα» αύξησης της φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών.

«Η φοροδιαφυγή είναι ένα μέγεθος δύσκολα μετρήσιμο. Κατά την εκτίμησή μου τα μη δηλωθέντα εισοδήματα ανέρχονται σε 25-30 δισ. ευρώ. Ανακτήσιμα είναι τα μισά», δήλωσε ο κ. Θεοχάρης και συνέχισε: «Δεν υπάρχει πανάκεια κατά της φοροδιαφυγής. Χρειάζονται πολλαπλά μέτρα, συστηματικότητα στην αντιμετώπιση».

Σε ερώτηση για το αν αναμένεται αύξηση φορολογικών συντελεστών, ο κ. Θεοχάρης απάντησε πως δεν αποκλείεται τίποτα: «Εξετάζουμε διάφορα σενάρια. Είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα. Είμαστε σε ένα στάδιο προ-αξιολόγησης, εξετάζουμε δημοσιονομικά διάφορα σενάρια».

«Είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος», απάντησε σε ερώτηση του Παύλου Πανταζόπουλου, αναφορικά με το αν είναι έτοιμη η κυβέρνηση να το αναλάβει σε περίπτωση διαφοροποίησης του φορολογικού συντελεστή στους ελεύθερους επαγγελματίες. «Υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή στους ελεύθερους επαγγελματίες, κανένας δεν το αμφισβητεί αυτό. Η συνολική φορολογική επιβάρυνση των ατομικών επιχειρήσεων πρέπει να ανέβει.», υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρης.

«Οι αλλαγές στο φορολογικό μοντέλο μπορούν να μας βοηθήσουν σ’ αυτή τη μάχη, αλλά δεν είναι ο μόνος τρόπος», ξεκαθάρισε.

Για τον ΦΠΑ

Ο κ. Θεοχάρης τόνισε πως «Ο Φ.Π.Α είναι καταρχήν μικρό μέρος της αύξησης, όταν αυξάνει ένα προϊόν την τιμή του 5% ή 10%, ο ΦΠΑ θα αυξηθεί πολύ λιγότερο σε σχέση με την μεγάλη αύξηση που θα δούμε, άρα θα χαθεί η μείωση του ΦΠΑ μέσα στο συνολικό κύμα αυξήσεων, η αύξηση των μισθών είναι η λύση και όχι η μείωση του ΦΠΑ. Αυτό που έχει σημασία σε σχέση με την φορολογική επιβάρυνση των πολιτών δεν είναι ο ΦΠΑ ή ο φόρος εισοδήματος αλλά το άθροισμα τους, κάνουμε λοιπόν μια μελέτη η οποία κατά την άποψη μου αποδεικνύει πως το άθροισμα των φόρων που πληρώνει ένα νοικοκυριό για κατανάλωση ΦΠΑ, έμμεσους φόρους και ειδικούς φόρους κατανάλωσης συν τους άμεσους φόρους έχει μια προοδευτική βάση, δηλαδή όσο ανεβαίνει το εισόδημα, ανεβαίνει και η συνολική φορολογία, άρα δεν είναι άδικο το φορολογικό σύστημα της Ελλάδας αν το δούμε συνολικά».

Related posts

Τουρισμός: Προβολή της Πάτμου από διεθνή μέσα ενημέρωσης

banks

Το υπ. Εργασίας «αγνοεί» την Κομισιόν: Θα ισχύσουν οι 120 δόσεις -Τελεσίγραφο σε όσους δεν πληρώνουν τρέχουσες εισφορές

banks

Αγρότες Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας: Νέος κύκλος πρώτης αρωγής για τις ζημιές από τις πλημμύρες

banks

«Κενό ΦΠΑ»: Έσοδα 3,23 δισ. τον χρόνο χάνει η Ελλάδα

banks

Ο ΑΔΜΗΕ νέος φορέας υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

banks

Ανοίγει η εφαρμογή για τροποποιητικές δηλώσεις

banks