15.2 C
Athens
November 24, 2020
Image default
ECONOMY

Υποχρεωτική μείωση ενοικίων: Σκέψεις για επέκταση σε επιχειρήσεις των «πορτοκαλί» περιοχών

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε συνδυασμό με τη χαμηλή ανταπόκριση των ιδιοκτητών ακινήτων στην εθελοντική μείωση των ενοικίων κατά τουλάχιστον 30% φαίνεται να ενισχύει το ενδεχόμενο για υποχρεωτική μείωση των ενοικίων όχι μόνο στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας της χώρας αλλά ακόμα και σε όσες βρίσκονται στο «πορτοκαλί». Αν και το υπουργείο Οικονομικών επισήμως δεν έχει πάρει θέση, ωστόσο στο παρασκήνιο φαίνεται να μελετά όλες τις εναλλακτικές στο πλαίσιο της συνεχούς επικαιροποίησης των μέτρων στήριξης που έχουν ληφθεί λόγω της πανδημίας.

Η επαναφορά της υποχρεωτικής μείωσης του ενοικίου κατά 40% αποτελεί βασικό αίτημα του εμπορικού κόσμου καθώς πρόκειται για μια δαπάνη η οποία καλύπτει σημαντικό μέρος του κόστους λειτουργίας μιας επιχείρησης. Ήδη η μείωση ενοικίου γίνεται υποχρεωτική στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» λόγω της πανδημίας.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η προαιρετική μείωση των ενοικίων κατά τουλάχιστον 30%, ένα μέτρο που τέθηκε σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο, δεν φαίνεται να έχει την ανταπόκριση που αναμενόταν από πλευράς ιδιοκτητών και παρά το γεγονός ότι μέσα από την εθελοντική μείωση ενοικίου ο ιδιοκτήτης έχει έκπτωση φόρου 12% επί του αρχικού μισθώματος μέσω του συμψηφισμού με οφειλές που δημιουργούνται μετά τον Ιούλιο του 2020. Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι η απροθυμία των ιδιοκτητών εδράζεται στο γεγονός ότι ειδικά στα επαγγελματικά ακίνητα όπου τα ενοίκια είναι ιδιαίτερα υψηλά, οι ιδιοκτήτες χάνουν περισσότερα από μία μείωση μισθώματος σε σχέση με τα όσα κερδίζουν αν δεν προχωρήσουν σε καμία αλλαγή.

Στήριξη της αγοράς

Λίγες ημέρες μας χωρίζουν πλέον από το Νοέμβριο με τις εκτιμήσεις των ειδικών να κάνουν λόγο για περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων από κορονοϊό τις επόμενες 2-3 εβδομάδες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Στην Ελλάδα η κατάσταση παραμένει κρίσιμη με όλο και περισσότερες περιοχές να περνούν στα επίπεδα 3 (αυξημένης επιτήρησης) και 4 (αυξημένου κινδύνου) του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας της χώρας, αυξάνοντας περαιτέρω τις ανάγκες για στήριξη της αγοράς. Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας στη χώρα μας, εκτός από την Κοζάνη και την Καστοριά, στο επίπεδο 4 (αυξημένου κινδύνου) προστέθηκαν  τα Ιωάννινα και οι Σέρρες. Παράλληλα, Νάξος και Ροδόπη «πέρασαν» στο επίπεδο 3, αυξημένης επιτήρησης.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες κοινές αποφάσεις των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε Περιφερειακή Ενότητα που εντάσσεται στο επίπεδο 4 για τουλάχιστον 14 ημέρες, συμπεριλαμβανομένων των επιστημονικών κλάδων δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για τη κύρια και φοιτητική κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα στις παραπάνω επιχειρήσεις και εργαζόμενους, συμψηφίζεται το 1/3 της ζημιάς με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Ραλλού Αλεξοπούλου

Related posts

ΕΚ: Πράσινο στη δημόσια προσφορά της Trastor AEEAΠ 

banks

Χρηματιστήριο: Ανοιγμα με πτώση -Στις 630,98 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

banks

Σούπερ μάρκετ: Έως και 100.000 ευρώ τα πρόστιμα για μη ενημέρωση του e-Καταναλωτής για τις τιμές

banks

Μητσοτάκης σε ΕΕ: Να παραταθούν τα μέτρα στήριξης μέχρι και το α΄τρίμηνο του 2021

banks

ΕΒΕΘ: Να χορηγείται φορολογική ενημερότητα σε επιχειρήσεις με οφειλές και σε αναστολή λειτουργίας

banks

Νέα ΠΝΠ με τα μέτρα της 3ης φάσης

banks