23.6 C
Athens
April 28, 2024
Image default
MARKETS

Ασιατικές αγορές: Διόρθωσαν οι δείκτες σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ

Ασιατικές αγορές: Διόρθωσαν οι δείκτες σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ

Επιφυλακτικά τοποθετήθηκαν σήμερα (28/2) οι επενδυτές στα ασιατικά χρηματιστήρια, με τους κυριότερους δείκτες να υποχωρούν εν αναμονή των στοιχείων για τον αμερικανικό πληθωρισμό, τα οποία πρόκειται να επηρεάσουν το χρονοδιάγραμμα του κύκλου νομισματικής χαλάρωσης της Federal Reserve.

Οι επενδυτές εστιάζουν στον δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) του Ιανουαρίου, το προτιμώμενο στοιχείο της Fed για τη μέτρηση του πληθωρισμού, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται την Πέμπτη. Ο PCE εκτιμάται ότι έχει αυξηθεί κατά 0,3% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο, ελαφρώς υψηλότερα από την αύξηση 0,2% που σημειώθηκε τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Την ίδια μέρα αναμένονται οι μετρήσεις των μεταποιητικών δεικτών PMI στην Κίνα.

Οι αγορές αναμένουν πλέον ότι ο Ιούνιος θα είναι το σημείο εκκίνησης για τις μειώσεις των επιτοκίων σε σύγκριση με τον Μάρτιο, που προβλεπόταν στις αρχές του έτους. Οι traders κάνουν λόγο για περικοπές 77 μονάδων βάσης το 2024 έναντι προηγούμενων εκτιμήσεων για μειώσεις κατά 150 μονάδων βάσης.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ. Κατά την ανακοίνωση του προϋπολογισμού της, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ έκανε γνωστό ότι θα καταργήσει τους περιορισμούς στην αγορά ακινήτων σε μια προσπάθεια να τονώσει τον τομέα του real estate. Ο υπουργός Οικονομικών Πολ Τσαν δήλωσε ότι αναμένει πως η οικονομία θα αναπτυχθεί από 2,5% έως 3,5% φέτος.

Παράλληλα, το δολάριο Νέας Ζηλανδίας υποχώρησε καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας αμβλύνει την επιθετική στάση της. Σημειώνεται ότι η RBNZ διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα στο 5,5%, επαναλαμβάνοντας ότι οι προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων συνέβαλαν στη μείωση των τιμών, αλλά προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος περαιτέρω αυξήσεων επιτοκίων είχε μειωθεί.

Στις συναλλαγές της Τετάρτης, ο ευρύτερος δείκτης μετοχών MSCI Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,44% στις 525,40 μονάδες, αλλά νωρίτερα διαπραγματευόταν γύρω από το peak σχεδόν επτά μηνών, στις 531,56 μονάδες. Ο δείκτης σημειώνει άνοδο 4,4% εντός του μήνα, στην ισχυρότερη επίδοση Φεβρουαρίου εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε κατά 0,25% στις 39.175,50 μονάδες, βάζοντας «φρένο» στην πορεία του προς ένα νέο ιστορικό υψηλό. Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 έχασε οριακά κατά 0,03% στις 7.660,40 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite διολίσθησε 1,91% στις 2.957,85 μονάδες και ο Shenzhen Component κατέγραψε «βουτιά» 2,4% στις 9.047,10 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng διορθώνει 1,42% στις 16.551,50 μονάδες, ενώ στη Νότια Κορέα ο KOSPI ενισχύθηκε κατά 1,04% στις 2.652,29 μονάδες.

#ασιατικά_χρηματιστήρια

Related posts

Ασιατικές αγορές: Διόρθωσε ο Nikkei μετά τα ιστορικά υψηλά

banks

Κέρδη στη Wall Street, παρά τον «τσιμπημένο» πληθωρισμό

banks

Κέρδη στη Wall Street λόγω αισιοδοξίας για τα επιτόκια

banks

Απώλειες στις ασιατικές αγορές- Εξαίρεση χάρη στα μάκρο η Ιαπωνία

banks

Στο ρυθμό του αμερικανικού χρέους κινείται η Wall Street

banks

Συγκρατημένες απώλειες στις ευρωαγορές

banks