19.3 C
Athens
May 2, 2024
Image default
MARKETS

Ασιατικές αγορές: Η Κίνα «έσπασε» το σερί απωλειών

Ασιατικές αγορές: Η Κίνα «έσπασε» το σερί απωλειών

Οι κινεζικές μετοχές έσπασαν ένα πενθήμερο σερί απωλειών, ενώ οι περισσότερες ασιατικές αγορές ξεκίνησαν την εβδομάδα σε μεγάλο βαθμό χαμηλότερα, λόγω των φόβων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με υψηλά επιτόκια.

Πριν από δύο εβδομάδες η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι Κίνα θα μειώσει τον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών για τις τράπεζες κατά 50 μονάδες βάσης για να απελευθερώσει περισσότερα χρήματα και να βοηθήσει την οικονομία, απόφαση που η εφαρμογή της ξεκίνησε σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 0,1%, ενώ ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας σημείωσε άνοδο 1,68%.

Οι υπόλοιπες ασιατικές αγορές φάνηκε να επηρεάζονται από όσα δήλωσε ο πρόεδρος της κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος τόνισε ότι η Fed θα προχωρήσει προσεκτικά στις μειώσεις επιτοκίων φέτος και πιθανότατα θα κινηθεί με πολύ πιο αργό ρυθμό απ’ ό,τι αναμένει η αγορά.

Ο Πάουελ εξέφρασε βέβαια εμπιστοσύνη στην αμερικανική οικονομία, σημείωσε ότι δεν θα επηρεαστεί από τις φετινές προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και είπε ότι ο οικονομικός πόνος τον οποίο φοβόταν από τις αυξήσεις των επιτοκίων δεν εμφανίστηκε τελικά.

Στη συνεδρίαση της Δευτέρας (5/2), πάντως, ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 0,73%, παρασυρόμενος από τις απώλειες της βαριάς Samsung Electronics και ο Kosdaq της μικρής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,79%.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 0,95% και έκλεισε στις 7.625,9 μονάδες, χάνοντας το ιστορικό υψηλό που σημείωσε την Παρασκευή.

Οι αγορές αναμένουν επίσης την απόφαση για τα επιτόκια από την Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας την Τρίτη.

Αντίθετα, στην Ιαπωνία ο Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 0,54% για να κλείσει στις 36.354,16 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος Topix σημείωσε άνοδο 0,67% για να κλείσει στις 2.556,71 μονάδες.

Να σημειωθεί τέλος ότι η Κίνα, η Ταϊβάν, η Νότια Κορέα, η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ θα έχουν μειωμένες εβδομάδες διαπραγμάτευσης καθώς πλησιάζει το σεληνιακό νέο έτος.

#ασιατικές_αγορές #Κίνα #απώλειες #μετοχές

Related posts

Μικρές απώλειες στις ευρωαγορές εν αναμονή ΕΚΤ και μάκρο

banks

Ρουμπινί: Έρχεται νέα πτώση στα χρηματιστήρια εάν αποδυναμωθεί η οικονομία

banks

Τρίτη μέρα απωλειών για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

banks

Οι Ευρωαγορές ξαναβρίσκουν τα πατήματά τους-Νέο ρεκόρ για τον DAX

banks

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές, με το βλέμμα στα επιτόκια

banks

Απώλειες για S&P και Nasdaq μετά τα ενδοσυνεδριακά ρεκόρ

banks