17.2 C
Athens
May 2, 2024
Image default
MARKETS

Εκμεταλλεύονται το μομέντουμ οι ευρωαγορές- Κέρδη στο άνοιγμα

Εκμεταλλεύονται το μομέντουμ οι ευρωαγορές- Κέρδη στο άνοιγμα

Ανοδικά κινούνται οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Πέμπτης (12/10), δείχνοντας προς το παρόν να αποτινάσουν την ανησυχία για την εμπόλεμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Όλοι οι τομείς διαπραγματεύονται στα «πράσινα», με τις μετοχές που σχετίζονται με πετρέλαιο και φυσικό αέριο να ηγούνται των κερδών και τα δύο με άνοδο περίπου 1%.

Ο Stoxx έκλεισε σε υψηλό τριών εβδομάδων την Τετάρτη, αφού την Τρίτη σημείωσε την καλύτερη επίδοση σε ημερήσια βάση εδώ και 11 μήνες.

Οι επενδυτές επικεντρώνονται και στο πώς θα κινηθεί η Federal Reserve όσον αφορά τις αυξήσεις των επιτοκίων, την ώρα που ο δείκτης τιμών παραγωγού ήταν υψηλότερος από το αναμενόμενο. Το ενδιαφέρον στρέφεται σήμερα στην ανακοίνωση των πιο πρόσφατων στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, καθώς και στις εβδομαδιαίες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συνεχίζουν επίσης να ενισχύουν το μήνυμα ότι τα επιτόκια μπορεί να έχουν κορυφωθεί. Η ΕΚΤ πρόκειται να δημοσιεύσει σήμερα πρακτικά από τη συνεδρίαση πολιτικής του Σεπτεμβρίου.

Στα μάκρο, τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το πρωί της Πέμπτης έδειξαν ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αναπτύχθηκε 0,2% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο, σύμφωνα με τις προσδοκίες των οικονομολόγων. Η μέτρηση του Ιουλίου αναθεωρήθηκε χαμηλότερα, από 0,5% σε 0,6%.

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αναπτύχθηκε κατά 0,2% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο, εκτίμησε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία την Πέμπτη, καθώς η ανάπτυξη στον κυρίαρχο κλάδο υπηρεσιών αντιστάθμισε τις μειώσεις στην παραγωγή και την παραγωγή των κατασκευών. Το ONS αναθεώρησε επίσης την μέτρησή του για τον Ιούλιο χαμηλότερα, από συρρίκνωση 0,5% σε 0,6%.

Τα στοιχεία έρχονται αφού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβλεψε την ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη για το Ηνωμένο Βασίλειο από όλες τις χώρες της G7. Βλέπει ανάπτυξη 0,5% φέτος, έναντι 0,7% στην ευρωζώνη και 2,1% στις ΗΠΑ.

Η μέτρηση του ΑΕΠ δεν αλλάζει τις προοπτικές για την Τράπεζα της Αγγλίας, σύμφωνα με τον Mathieu Savary, επικεφαλής ευρωπαίο στρατηγικό αναλυτή της BCA Research, και «επιβεβαιώνει ότι το τραπεζικό επιτόκιο δεν αναμένεται να ανέβει ιδιαίτερα από εδώ και πέρα, αλλά θα παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Πέμπτης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 1,90% στις 455,06 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται ανοδικά 0,35% στις 15.515,45 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται 0,27% στις 7.149,45 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,44% στις 7.653,85 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει κέρδη 0,66% στις 28.607 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται 0,37% στις 9.393,96 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να κερδίζει 0,01% στις 6.143 μονάδες.

  • ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ
  • DAX 30
  • Stoxx Europe 600

    Related posts

    Απώλειες στις ασιατικές αγορές, αναμένοντας τις κεντρικές τράπεζες

    banks

    Δειλά ανοδική η έναρξη των συναλλαγών στις ευρωαγορές

    banks

    Κέρδη για τη Wall Street μετά την «παύση» της Τετάρτης

    banks

    Σε «ρηχά νερά» οι ευρωαγορές-Μίνι ώθηση από τον γερμανικό πληθωρισμό

    banks

    Ξεκινά δυναμικά η Wall Street στην εβδομάδα της Fed

    banks

    Πτώση στη Wall Street, μετά την Ημέρα των Προέδρων

    banks