17.6 C
Athens
May 8, 2024
Image default
WORLD

Ηandelsblatt: “Η επιτυχημένη γερμανική Eπανένωση”

Ημέρα της γερμανικής Επανένωσης σήμερα και η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt προτρέπει τους Γερμανούς να σταματήσουν να γκρινιάζουν και να επικεντρωθούν στα θετικά αυτής της πολιτικής απόφασης. Η εφημερίδα σημειώνει: “Η γερμανική Επανένωση ήταν μια μεγάλη επιτυχία, ειδικά για τους Ανατολικογερμανούς. Αντί να ζουν σε ένα κατεστραμμένο κομμουνιστικό καταπιεστικό καθεστώς, ζουν τώρα σε ένα κράτος που με τρόπο σχεδόν μοναδικό στον κόσμο, συνδυάζει την ευημερία με την ελευθερία, τις ευκαιρίες για ανέλιξη με την κοινωνική ασφάλιση. Αυτό το κράτος είναι η σημερινή Ομοσπονδιακή Δημοκρατία. Στην 33η επέτειο της γερμανικής ενοποίησης, αυτές οι εκτιμήσεις φαίνονται μάλλον προκλητικές, αλλά δεν είναι ψέμα. Η ιστορία επιτυχίας της γερμανικής επανένωσης φαίνεται ιδιαίτερα εντυπωσιακά στο κατά κεφαλήν εισόδημα. Το 1991 ήταν στα ανατολικά κρατίδια μόλις στο 32% σε σχέση με αυτό στα δυτικά κρατίδια. Μέσα σε μια 30ετία, τα ανατολικά κρατίδια αναπτύσσονται διαρκώς και το 2022 ήταν στο 72 % της οικονομικής παραγωγής της Δυτικής Γερμανίας. Ακόμα και η μαζική ανεργία του 1990, με τα ποσοστά στην ανατολική Γερμανία μερικές φορές να ξεπερνούν το 20%, ανήκει και αυτή στο παρελθόν”.

Η παγγερμανική απεργία των γιατρών

Για την παγγερμανική απεργία των ιδιωτικών γιατρών που έκλεισαν τα ιατρεία τους τη Δευτέρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα αυξανόμενα κόστη, η Kolner Stadt Anzeiger γράφει: “Ότι για παράδειγμα δεν βρίσκονται διάδοχοι για τα ιατρεία των οικογενειακών γιατρών στην επαρχία δεν οφείλεται στο εισόδημα, αλλά μάλλον στο ότι απουσιάζουν καλά σχολεία για τα παιδιά ή ελκυστικές δραστηριότητες. Παράλληλα όμως υπάρχουν και στοχευμένα μέτρα στήριξης, όπως τα επιδόματα, αλλά απαιτούνται περαιτέρω βήματα για την εξασφάλιση μιας ολοκληρωμένης ιατρικής περίθαλψης”.

Ο θρασύς Έλον Μασκ

Τέλος, η Suddeutsche Zeitung σχολιάζει τις πρόσφατες δηλώσεις του Έλον Μασκ στο twitter ότι εύχεται στη Γερμανία να κερδίσει στις εκλογές το εθνολαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία και γράφει: “Τώρα ο Έλον Μασκ υποστηρίζει και το AfD… Κάθε Ευρωπαίος με ανθρωπιστική σκέψη, διερωτάται, εάν έχει ακόμα την πολυτέλεια να χρησιμοποιεί ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης, του οποίου ο επικεφαλής παρεμβαίνει στην πολιτική με ένα τόσο δεξιό τρόπο. Ειδικά η μεσαία τάξη, που συνήθως θέλει να ελέγχει τα πάντα, είναι μάλλον ελαφρόμυαλη όσον αφορά την ψηφιακή κατανάλωση. Υπάρχει όμως ένα δίλημμα. Με 556 εκατομμύρια χρήστες, το Twitter/X εξακολουθεί να είναι μια από τις πιο ισχυρές πλατφόρμες για τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Δεν μπορείς απλώς να το αγνοήσεις. Ένα πρώτο βήμα θα ήταν η μείωση μιας ενεργητικής συμμετοχής σε μία παθητική παρατήρηση. Έτσι δεν θα τροφοδοτείται πλέον η μηχανή του Μασκ. Η διαγραφή αναρτήσεων θα ήταν το επόμενο βήμα. Γιατί ο Έλον Μασκ δεν θέλει την αντιπαράθεση. Ακολουθεί τη στρατηγική της Σίλικον Βάλεϊ. Αν καταστρέψεις κάτι, μπορείς να το ξαναφτιάξεις και να πάρεις την εξουσία. Μέχρι τώρα ήταν οικονομικοί τομείς. Τώρα είναι ο δημοκρατικός λόγος”.

Πηγή: Deutsche Welle

Related posts

Γαλλία: Ο Μακρόν δεσμεύεται να στηρίξει τους δημοσιογράφους μετά τον θάνατο του Αρμάν Σολντέν στην Ουκρανία

banks

Πέντε τουρκικές εταιρείες και ένας Τούρκος υπήκοος περιλαμβάνονται στις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ για τον πόλεμο στην Ουκρανία

banks

Ρωσικά μαχητικά “βομβάρδισαν”… τη ρωσική πόλη Μπιέλγκοροντ

banks

Μελόνι: Στο τραπέζι το βέτο για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες

banks

Γιούνκερ: Η Ουκρανία είναι “διεφθαρμένη σε όλα τα επίπεδα” – Δεν είναι έτοιμη για ένταξη στην ΕΕ

banks

Πλημμύρες στη Λιβύη: Οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες σβήνουν

banks