20.3 C
Athens
April 30, 2024
Image default
ECONOMY

ΙΟΒΕ: «Η αισιοδοξία περιορίζεται»- Μείωση των προσδοκιών στη βιομηχανία

Εξασθένιση κατέγραψαν οι προσδοκίες στη βιομηχανία τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το δελτίο εξελίξεων του κλάδου του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία, από 100,5 μονάδες τον Σεπτέμβριο, υποχώρησε τον Οκτώβριο στις 96,5 μονάδες παραμένοντας πάντως σε υψηλότερα επίπεδα από το αντίστοιχο περυσιν (95,9 μονάδες).

Σύμφωνα με όσα επισημαίνονται στο Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία, που εκδίδει το ΙΟΒΕ, η υποχώρηση των προσδοκιών προκύπτει λόγω της μείωσης των παραγγελιών και της τρέχουσας ζήτησης.

«Η αισιοδοξία περιορίζεται, καθώς διαφαίνονται νέες προκλήσεις, σε όλη την Ευρώπη, ενώ παράλληλα οι γεωπολιτικές εντάσεις διεθνώς ενισχύονται, με τις επιπτώσεις τους να είναι δύσκολο να εκτιμηθούν», σημειώνει το IOBE, προσθέτοντας ότι οι εξελίξεις γύρω από τις τιμές δεν έχουν ομαλοποιηθεί ακόμα, ωστόσο η αναμονή ενός νέου πλαισίου παρεμβάσεων στην οικονομία μπορεί να ενισχύσει τις προσδοκίες για ανάπτυξη.

Συνοπτικά οι προβλέψεις για την βιομηχανία:

  • Μηδενικό το ισοζύγιο προβλέψεων για την απασχόληση. Άνοδος για τον δείκτη προβλέψεων για την παραγωγή.
  • Ενισχυμένο και με αρνητικό πρόσημο το ισοζύγιο προβλέψεων για τις τιμές.
  • Ισχυρότερο το αρνητικό ισοζύγιο για παραγγελίες και τρέχουσα ζήτηση. Νέα επιδείνωση του ισοζυγίου για τα αποθέματα.
  • Αμετάβλητος ο δείκτης για τα Κεφαλαιουχικά. Εξασθένιση για τα Καταναλωτικά αγαθά, εντονότερη για τα Ενδιάμεσα, λόγω των προβλέψεων για την παραγωγή.

Τον Σεπτέμβριο παρατηρήθηκε επίσης εξασθένιση για τη βιομηχανική παραγωγή, σε σύγκριση με τον Αύγουστο αλλά και βελτίωση 2,1% στην Ελλάδα, σε σχέση με ένα έτος πριν, έναντι υποχώρησης 6,1% στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα σημειώθηκε εξασθένιση 2,2%.

Ειδικότερα, υποχώρηση καταγράφηκε για Ορυχεία – Λατομεία (-1,9%) και Μεταποίηση (-0,4%), αλλά άνοδος για Ηλεκτρικό ρεύμα (13,0%). Σε κλάδους υψηλής σημασίας για την ελληνική οικονομία, βελτίωση σημειώθηκε σε Φάρμακα (22,7%) αλλά μείωση για Τρόφιμα (-5,1%) και Βασικά Μέταλλα (-7,7%).

Παράλληλα, τον Οκτώβριο υποχώρησε  η αξιοποίηση του δυναμικού της βιομηχανίας. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στο εργοστασιακό δυναμικό, το ποσοστό χρησιμοποίησής του μειώθηκε οριακά στο 76,3% τον Οκτώβριο (από 76,8% τον Ιούλιο), με την εξασφαλισμένη παραγωγή να ανέρχεται στους 4,6 μήνες από 5,2 μήνες τον Ιούλιο.

Το β’ τρίμηνο του 2023 η απασχόληση στη βιομηχανία ενισχύθηκε κατά 2%, στα 427,8 χιλ. σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Ηπιότερη ήταν η άνοδος της απασχόλησης στο σύνολο της οικονομίας (+1,7%), με αποτέλεσμα οι απασχολούμενοι να αυξηθούν στους 4.236,5 χιλ. το β’ τρίμηνο του 2023 (+69,3 χιλ. σε σχέση με ένα έτος πριν).

Ήπια εξασθένιση του οικονομικού κλίματος τον Οκτώβριο

Λόγω της υποχώρησης των προσδοκιών σε βιομηχανία, λιανικό εμπόριο και υπηρεσίες- με τις κατασκευές να ενισχύονται έντονα-το οικονομικό κλίμα κατέγραψε ήπια εξασθένιση τον Οκτώβριο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στις 106,4 μονάδες, έναντι 107,7 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και 99,3 μονάδων ένα έτος πριν.

Επίσης, σημειώθηκε ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, λόγω βελτίωσης της πρόθεσης για μείζονες αγορές. Συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βελτιώθηκε οριακά τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκε στις -44,7 μονάδες (από -45,0 μονάδες τον προηγούμενο μήνα), σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με ένα έτος πριν (-57,9 μονάδες).

Related posts

Οικονομικό Συνέδριο «Ν»: Το νέο τοπίο μετά την επενδυτική βαθμίδα – Προκλήσεις και προτεραιότητες

banks

Πρόγραμμα «Απόλλων»: Πώς θα υλοποιηθεί- Οι ωφελούμενοι

banks

ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση τζίρου κατά περίπου 4,5 δισ. πέρυσι στο λιανεμπόριο

banks

Στη σκιά της πανδημίας τα ελληνικά αεροδρόμια και στην αρχή του 2021

banks

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση κόστους παραγωγής το δ' τρίμηνο 2018 στον τομέα των υπηρεσιών

banks

Σε λειτουργία η πλατφόρμα για αιτήσεις ενίσχυσης οικογενειών ορεινών- μειονεκτικών περιοχών

banks