19.4 C
Athens
May 2, 2024
Image default
MARKETS

Κλυδωνισμοί στη Wall Street: Ο πληθωρισμός «κοκκίνισε» τους δείκτες

Κλυδωνισμοί στη Wall Street: Ο πληθωρισμός «κοκκίνισε» τους δείκτες

Με τη χειρότερη ημερήσια απόδοσή τους εδώ και έναν χρόνο «φλέρταραν» σήμερα (13/2) οι δείκτες της Wall Street, μετά τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό, που είδαν το «φως» της δημοσιότητας. Οι τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν τον Ιανουάριο σε υψηλότερο επίπεδο απ’ ό,τι προβλεπόταν, αναγκάζοντας τους επενδυτές να επαναπροσδιορίσουν τους αισιόδοξους στόχους που είχαν θέσει και οι οποίοι οδήγησαν τη Wall Street σε ιστορικά υψηλά.

Η σημερινή έκθεση έβαλε το τελευταίο… καρφί στην «ταφόπλακα» των ελπίδων που έτρεφαν οι επενδυτές ότι η πρώτη μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να έρθει τον Μάρτιο. Κι αυτό γιατί φαίνεται πως η Federal Reserve έχει ακόμη περιθώριο να κρατήσει σε υψηλά επίπεδα τα επιτόκια. Παράλληλα, αυξάνονται οι προβλέψεις που κάνουν λόγο για έναρξη των μειώσεων τον Ιούνιο αντί για τον Μάιο.

Στη συνεδρίαση της Τρίτης, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε «βουτιά» 524,63 μονάδων ή 1,35% και έκλεισε στις 38.272,75 μονάδες. Στα χαμηλά ημέρας, ο δείκτης «βυθίστηκε» κατά 757,52 μονάδες ή σε ποσοστό 1,95%. Ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 1,37% στις 4.953,17 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq Composite διολίσθησε 1,8% στις 15.655,60 μονάδες. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης έχασε 4%, στη χειρότερη συνεδρίασή του από τον Ιούνιο του 2022. Ο δείκτης για τη μεταβλητότητα του Cboe, ο δείκτης VIX, «σκαρφάλωσε» στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο.

Μία μέρα νωρίτερα, ο Dow Jones σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό, ενώ και ο Nasdaq είχε «αγγίξει» το ρεκόρ που κρατούσε από το 2021. Προηγουμένως ο S&P 500 είχε ρίξει το «φράγμα» των 5.000 μονάδων για πρώτη φορά στα χρονικά.

Η σημερινή αντίδραση των τριών δεικτών ήταν η χειρότερη σε στοιχεία πληθωρισμού από τον Σεπτέμβριο του 2022. Για τον Dow Jones και τον S&P 500 ήταν η χειρότερη επίδοση από τον Μάρτιο και τον Φεβρουάριο του 2023 αντίστοιχα, ενώ για τον Nasdaq ήταν η χειρότερη συνεδρίαση από τον Οκτώβριο του 2023.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) των ΗΠΑ σημείωσε μηνιαία άνοδο 0,3% τον Ιανουάριο, ενώ διαμορφώθηκε στο 3,1% σε ετήσια βάση. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones ανέμεναν ότι ο δείκτης θα είχε αυξηθεί κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και 2,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ο δομικός δείκτης, που εξαιρεί τα ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε 0,4% σε μηνιαία βάση και 3,9% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Ο δομικός ΔΤΚ αναμενόταν ότι θα αυξηθεί κατά 0,3% τον Ιανουάριο και 3,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αντίστοιχα.

Το 2ετές αμερικανικό ομόλογο «εκτινάχθηκε» πάνω από το 4,63% και η απόδοση του 10ετούς ξεπέρασε το 4,29% μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Οι τεχνολογικές μετοχές, συμπεριλαμβανομένων της Microsoft και της Amazon, που προηγουμένως είχαν οδηγήσει την αγορά σε επίπεδα ρεκόρ, ηγήθηκαν σήμερα των απωλειών. Η Microsoft υποχώρησε κατά 2,2%, ενώ η Amazon έχασε 2,1%.

Άνοδο κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να συμπληρώνει επτά διαδοχικές συνεδριάσεις κερδών. Στον αντίποδα, το φυσικό αέριο υποχώρησε για έκτη διαδοχική μέρα και έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020. Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Μαρτίου κέρδισε 95 cents ή 1,2% στα 77,87 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το Brent Απριλίου πρόσθεσε 77 cents ή 0,9% στα 82,77 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures. Το συμβόλαιο του φυσικού αερίου Μαρτίου έχασε 4,5% στα 1,69 δολάρια ανά εκατ. βρετανικές θερμικές μονάδες.

Απώλειες κατέγραψε σήμερα ο χρυσός, με τον αμερικανικό πληθωρισμό να «ρίχνει» το πολύτιμο μέταλλο ενδοσυνεδριακά κάτω από τα 2.000 δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών. Το συμβόλαιο χρυσού παραδόσεως Απριλίου έκλεισε με απώλειες 25,80 δολαρίων ή 1,26% στα 2.007,20 δολάρια ανά ουγγιά. Όσο για το ασήμι, το συμβόλαιο Μαρτίου έκλεισε με πτώση 0,613 δολαρίων στα 22,154 δολάρια η ουγγιά, ενώ ο χαλκός Μαρτίου ενισχύθηκε 0,0130 δολάρια στα 3,7110 δολάρια ανά λίβρα.

#WALL_STREET_ΗΠΑ #μειώσεις_επιτοκίων #FED #ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #χρυσός

Related posts

Ανοδος στη Wall Street με τα επιτόκια στο επίκεντρο

banks

Ευρωαγορές: Ισχυρές απώλειες στο τέλος της εβδομάδας-Βουτιά 8% η Ocado

banks

«Κόκκινος» Σεπτέμβριος στη Wall Street- Επέστρεψε ο φόβος των επιτοκίων

banks

Συνεχίζει στο «τέμπο» του «κόκκινου» Σεπτεμβρίου η Wall Street

banks

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αλλά βγήκαν «άμυνες»

banks

Πίεση σε χαμηλά διμήνου για τις ασιατικές μετοχές

banks