17.5 C
Athens
May 1, 2024
Image default
MARKETS

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Ανέκαμψε λόγω μάκρο ο Nikkei

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Ανέκαμψε λόγω μάκρο ο Nikkei

Διαφορετικές τάσεις ακολούθησαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας- Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Παρασκευής (19/1), με τα νέα μακροοικονομικά δεδομένα να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Οι επενδυτές μελέτησαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ιαπωνίας τον Δεκέμβριο, τα τελευταία βασικά στοιχεία πριν από την πρώτη συνεδρίαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας για τη νομισματική πολιτική το 2024.

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο είδε τον πληθωρισμό να φτάνει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2022, με πτώση στο 2,6% από 2,8% τον Νοέμβριο.

Ο δομικός πληθωρισμός, που αφαιρεί τις τιμές των φρέσκων τροφίμων, υποχώρησε επίσης στο 2,3% από το 2,5% του Νοεμβρίου, σύμφωνα με τις προσδοκίες των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας ξεκινά τη διήμερη συνεδρίαση της νομισματικής πολιτικής στις 22 Ιανουαρίου και θα ανακοινώσει την απόφασή της την επόμενη μέρα.

Ο Nikkei ανέκαμψε έπειτα από δύο συνεχόμενες ημέρες απωλειών.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 έκλεισε με κέρδη έπειτα από τρεις συνεχόμενες ημέρες απωλειών.

Η Amazon Web Services ανακοίνωσε μια επένδυση 2,26 τρισεκατομμυρίων γιεν (15,24 δισεκατομμύρια δολάρια) στην Ιαπωνία έως το 2027 για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση των πελατών για υπηρεσίες cloud στη χώρα.

Η επένδυση θα γίνει σε υπάρχουσες υποδομές cloud στο Τόκιο και την Οσάκα, δήλωσε ο Ταντάο Ναγκασάκι, πρόεδρος της AWS Japan σε ανάρτηση στο Linkedin.

Ο Ναγκασάκι έγραψε ότι η επένδυση θα μπορούσε να ωφελήσει «πολλαπλούς κλάδους» που συμβάλλουν στις ιαπωνικές βιομηχανίες, τόσο στον δημόσιο όσο και στον κυβερνητικό τομέα.

«Θα βοηθήσει περισσότερους ιαπωνικούς οργανισμούς να έχουν πρόσβαση και να υιοθετήσουν νέες, αναδυόμενες και μετασχηματιστικές ψηφιακές τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε 1,42% κλείνοντας στις 35.963,27 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έπεσε 0,80% στις 15.268,50 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε πτώση 0,47% στις 2.832,28 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 0,68% στις 8.787,02 μονάδες.

Ο Kospi ανέβηκε 1,34% στις 2.472,74 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.421,20 μονάδες, κερδίζοντας 1,02%.

#ασιατικές_αγορές #ΑΣΙΑ #Ωκεανία #Κίνα #Nikkei #Kospi

Related posts

Τρίτη σερί πτώση στη Wall Street- «Αγκάθι» η… ανθεκτικότητα

banks

Σε υψηλό δύο ετών ο τεχνολογικός δείκτης των ευρωαγορών

banks

Η χειρότερη εβδομάδα από το Μάρτιο για τη Wall Street

banks

Επιφυλακτικότητα με το βλέμμα στις… ΗΠΑ στο άνοιγμα των ευρωαγορών

banks

Η καλύτερη εβδομάδα του τελευταίου διμήνου για τις ευρωαγορές

banks

Ηπιότερες των χθεσινών οι απώλειες στο άνοιγμα της Wall Street

banks