18.7 C
Athens
May 9, 2024
Image default
MARKETS

Η χειρότερη εβδομάδα από το Μάρτιο για τη Wall Street

Η χειρότερη εβδομάδα από το Μάρτιο για τη Wall Street

Με απώλειες έκλεισαν τη συνεδρίαση της Παρασκευής οι δείκτες της Wall Street, ολοκληρώνοντας μια πολύ σκληρή εβδομάδα, που ήταν η χειρότερη από το Μάρτιο.

Αναλυτικά ο Dow Jones σημείωσε πτώση ύψους 0,31% στις 33,963 μονάδες, ο S&P 500 κατά 0,23% στις 4,320 μονάδες και ο Nasdaq ειχε οριακές απώλειες κατά 0,09% στις 13,211 μονάδες.

Οι αρνητικές αυτές αποδόσεις, αποτελούν και ένα μήνυμα για τη Fed, που προτίθεται να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, από ότι αρχικά υπολογιζόταν.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq σημείωσαν πτώση 2,8% και 3,5%, αντίστοιχα, καταγράφοντας το χειρότερο πενθήμερο από τον Μάρτιο του 2023.

Ταυτόχρονα, σημειώνουν την τρίτη συνεχόμενη καθοδική εβδομάδα, με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά 1,6%.

Οι επενδυτές έχουν έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο η Fed να προχωρήσει και σε νέα παρέμβαση έως τα τέλη του 2023, μεταθέτοντας για αργότερα τις αποφάσεις για μειώσεις επιτοκίων.

Όπως είναι λογικό, οι εξελίξεις αυτές επιδρούν αρνητικά στο επενδυτικό κλίμα, καθώς ενισχύονται οι φόβοι για μια απότομη «προσγείωση» της οικονομίας.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, δύο αξιωματούχοι της Fed δήλωσαν σήμερα, ότι είναι πιθανό να υπάρξει μία ή δύο αυξήσεις επιτοκίων και ότι το κόστος δανεισμού ίσως πρέπει να μείνει υψηλότερα για μεγαλύτερο διάστημα προκειμένου να επαναφέρει η κεντρική τράπεζα τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%.

Η Σούζαν Κόλινς σημείωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω σύσφιξη, ενώ η Μισέλ Μπόουμαν προειδοποίησε ότι θα απαιτηθεί πιθανότατα πάνω από μία αυξήσεις.

Επιπρόσθετα, σε ανάλυση της Bank of America, τονίζεται ότι ο ρυθμός εξόδου των επενδυτών από τις μετοχές είναι ο υψηλότερος από τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς η προοπτική να διατηρηθούν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα τα επιτόκια για μεγαλύτερο διάστημα αυξάνει τον κίνδυνο ύφεσης.

Οι αναλυτές της BofA υπογράμμισαν ότι η επιμονή στα υψηλά επιτόκια θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία «απότομη προσγείωση» της οικονομίας το 2024, κάτι που θα έχει επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Στην αγορά ομολόγων στο υψηλότερο επίπεδο από το 2007 κινείται η απόδοση στα 10ετή αμερικανικά ομόλογα που ενισχύθηκαν στο 4,49%, ενώ η απόδοση του διετούς ανέβηκε στο 5,2% δηλαδή το υψηλότερο επίπεδο από το 2006.

Οριακά κέρδη για το πετρέλαιο

Με μικρά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, παρά την απόφαση της Ρωσίας να απαγορεύσει προσωρινά τις εξαγωγές ντίζελ και βενζίνης.

Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παραδόσεως Νοεμβρίου για το WTI διαμορφώθηκαν στα 90,03 δολάρια/βαρέλι, με άνοδο 0,5% ενώ σε εβδομαδιαία κλίμακα, το WTI ενισχύθηκε κατά 0,01%.

Το Brent παραδόσεως Νοεμβρίου υποχώρησε στα 93,27 δολάρια το βαρέλι, ενώ στην εβδομάδα κατέγραψε απώλειες 0,7%, στην πρώτη αρνητική εβδομάδα μετά από τρία κερδοφόρα 5νθήμερα.

Μικρά κέρδη και για τον χρυσό

Με άνοδο ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Παρασκευής οι τιμές του χρυσού, κάτι που δεν αρκεί, λόγω των μεγάλων απωλειών μέσα στην εβδομάδα.

Αναλυτικά, τα συμβόλαια παραδόσεως Δεκεμβρίου του χρυσού έκλεισαν στα 1.946,20 δολάρια/ουγγιά, καταγράφοντας κέρδη 0,3% ενώ σε εβδομαδιαία βάση, οι τιμές του υποχώρησαν οριακά κατά 0,1%.

Το ασήμι παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε στα 23,84 δολάρια/ουγγιά, με άνοδο 0,7%, ενώ είχε εβδομαδιαία κέρδη κοντά στο 2%.

Ο χαλκός Δεκεμβρίου έκλεισε σχεδόν αμετάβλητος στα 3.696 δολάρια/λίβρα και στην εβδομάδα έχασε 2,8%.

Τέλος, η πλατίνα Οκτωβρίου διαμορφώθηκε στα 934,10 δολάρια/ουγγιά με κέρδη 1% και 0,5% στην εβδομάδα, ενώ το παλλάδιο Δεκεμβρίου ολοκλήρωσε στα 1.256 δολάρια/ουγγιά, με σημερινή πτώση 1,1%, αλλά εβδομαδιαία άνοδο 0,3%.

  • Wall Street
  • δείκτες
  • μετοχές
  • Nasdaq
  • Dow Jones

    Related posts

    Σημαντικές απώλειες στις ευρωαγορές εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας

    banks

    Υψηλό τεσσάρων μηνών «χτύπησαν» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    banks

    Ασιατικές αγορές: Κέρδη σε Ιαπωνία, Αυστραλία- Κλειστές οι υπόλοιπες

    banks

    Νέα «βουτιά» στη Wall Street- «Βυθίζεται» ο Nasdaq

    banks

    Ανοδικά οι ευρωαγορές εν αναμονή της ΕΚΤ

    banks

    Τα macro έριξαν τις ευρωαγορές

    banks