19.3 C
Athens
May 2, 2024
Image default
COVER STORY

Νέα δάνεια 1,6 δισ. ευρώ χορήγησαν οι τράπεζες στις επιχειρήσεις

Σε θετικό έδαφος έκλεισε κατά το α΄ εξάμηνο του έτους ο καθαρός δανεισμός επιχειρήσεων, καταγράφοντας θετική ροή χρηματοδότησης ύψους 538 εκατ. ευρώ, παρά τις μεγάλες αποπληρωμές δανείων που υπήρξαν από την αρχή του χρόνου. Η ροή χρηματοδότησης αποτυπώνει τις νέες εκταμιεύσεις δανείων μετά τις αποπληρωμές προηγούμενων οφειλών και, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, «γύρισε» σε θετικό έδαφος ύστερα από ένα αρνητικό πεντάμηνο, λόγω των υψηλών εκταμιεύσεων που υπήρξαν τον Ιούνιο που μας πέρασε. Συγκεκριμένα, η ροή χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις τον Ιούνιο υπήρξε θετική κατά 1,6 δισ. ευρώ έναντι αρνητικής ροής 1,1 δισ. ευρώ το α΄ πεντάμηνο του έτους, με συνέπεια το εξάμηνο να κλείσει με θετικό πρόσημο 538 εκατ. ευρώ. Ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης για δάνεια προς επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στο 7% και τα υπόλοιπα των δανείων διαμορφώθηκαν σε 69,9 δισ. ευρώ από 70,7 δισ. ευρώ τον Μάιο.

Η αύξηση της χρηματοδότησης αποδίδεται στις συμβασιοποιήσεις για το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης, που σταδιακά αρχίζει να «παράγει» εκταμιεύσεις. Το κλείσιμο του εξαμήνου από την πλευρά των τραπεζών, βάσει του οποίου θα πρέπει να έχουν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις για τις νέες δανειοδοτήσεις ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, υποστήριξε την επιτάχυνση των διαδικασιών προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι.

Αύξηση της ζήτησης για στεγαστικά δάνεια το δεύτερο τρίμηνο

Σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά, τον Ιούνιο παρατηρήθηκε θετική ροή χρηματοδότησης κατά 63 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται στην αύξηση των εκταμιεύσεων καταναλωτικών δανείων, που εμφάνισαν θετική ροή 99 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, η ροή χρηματοδότησης στη στεγαστική πίστη υπήρξε αρνητική κατά 38 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο και κατά 646 εκατ. το εξάμηνο του 2023, αποτυπώνοντας την απροθυμία που υπάρχει από την πλευρά των νοικοκυριών για νέο δανεισμό. Η αποφυγή δανεισμού αποδίδεται στην αύξηση των τιμών των κατοικιών, που αποθαρρύνει τις πρωτοβουλίες για απόκτηση κατοικίας παρά την συγκράτηση των νέων επιτοκίων για στεγαστικά δάνεια που προσφέρουν οι τράπεζες. Η δυναμική που δημιουργείται μέσα από το πρόγραμμα «Σπίτι μου», που αναμένεται να δώσει ώθηση στις νέες εκταμιεύσεις, δεν έχει προλάβει ακόμη να αποτυπωθεί στις νέες εκταμιεύσεις, καθώς ο απαιτούμενος χρόνος από την έγκριση της αίτησης για δανειοδότηση έως την εκταμίευση του ποσού φθάνει έως και τους 6 μήνες ή ακόμη περισσότερο. Ετσι τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων συρρικνώθηκαν στα 29,1 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα των καταναλωτικών δανείων διαμορφώθηκαν στα 8,5 δισ. ευρώ.

Related posts

Moody’s: «Σανίδα σωτηρίας» το ταμιευτήριο για τις ελληνικές τράπεζες

banks

Αντρέα Ενρία (ΕΚΤ): Aνάγκη η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής «bad bank»

banks

Wirtschaftswoche: Η Ελλάδα «τελειώνει» με τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών

banks

Στουρνάρας: Αν καθυστερήσουν οι εμβολιασμοί, θα είναι πρόβλημα για την ανάκαμψη

banks

Πειραιώς: Ανοίγει το βιβλίο προσφορών – Πώς θα διατεθεί το 22%+5% του ΤΧΣ

banks

Πώς είδαν τα αποτελέσματα της Εθνικής Deutsche Bank, Axia και Optima bank

banks