23.4 C
Athens
May 12, 2024
Image default
MARKETS

Ο S&P για πρώτη φορά πάνω από τις 5000 μονάδες

Ο S&P για πρώτη φορά πάνω από τις 5000 μονάδες

Σε θετικό έδαφος έκλεισε η συνεδρίαση της Παρασκευής (9/2) στη Wall Street, αλλά και η εβδομάδα, με τον S&P να ξεπερνά το φράγμα των 5.000 μονάδων.

Ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε με μικρές απώλειες 0,14% στις 38.671,69 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,56% κλείνοντας για πρώτη φορά στις 5.025,86 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasqad Composite κέρδισε 1,25% στις 15.990,66 μονάδες. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο S&P έχει κερδίσει 1,3% και ο Nasdaq 2,3%, ενώ ο Dow Jones παραμένει αμετάβλητος.

 

Η αγορά φαίνεται να αντιδρά στα θετικά νέα, καθώς η αμερικανική οικονομία βρίσκεται όλο και πιο κοντά σε μια ομαλή προσγείωση. Η σταθερή περίοδος κερδών, τα στοιχεία για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και η ανθεκτική οικονομία έχουν τροφοδοτήσει το ράλι της αγοράς από τις αρχές του 2024, με τον S&P να έχει πλέον ξεπεράσει τις 5.000 μονάδες και τη Wall Street να κλείνει την πέμπτη διαδοχική εβδομάδα κερδών. Ο S&P 500 ξεπέρασε για πρώτη φορά τις 4.000 μονάδες τον Απρίλιο του 2021.

 

Η αναθεώρηση προς τα κάτω του δείκτη τιμών καταναλωτή του Δεκεμβρίου βοήθησε το κλίμα. Η κυβέρνηση προσάρμοσε το νούμερο σε αύξηση 0,2%, από αύξηση 0,3% που είχε αρχικά αναφερθεί. Τα στοιχεία για τον πυρήνα του πληθωρισμού, εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, παρέμειναν ίδια. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων βρέθηκαν λίγο χαμηλότερα μετά την ανακοίνωση των αναθεωρημένων στοιχείων. Τα στοιχεία του ΔΤΚ του Ιανουαρίου αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

 

Οι τεχνολογικές μετοχές πολύ υψηλής κεφαλαιοποίησης (megacap) σημείωσαν και πάλι άνοδο την Παρασκευή, συμβάλλοντας στην πορεία του S&P πάνω από τις 5.000 μονάδες. Η Nvidia και η Alphabet ενισχύθηκαν κατά 3,58% και 2,12% αντίστοιχα. Η μετοχή της Cloudflare έκανε άλμα 19,38% χάρη στα ισχυρά κέρδη, ενισχύοντας παράλληλα τον ευρύτερο κλάδο του cloud.

 

Η μετοχή της PepsiCo υποχώρησε κατά 3,55% λόγω μικτών αποτελεσμάτων, ενώ η Take-Two Interactive έχασε 8,66% λόγω απογοητευτικών προοπτικών. Η Pinterest σημείωσε απώλειες 9,93% μετά την έκδοση αδύναμων προβλέψεων και μειωμένων εσόδων.

 

Συνολικά, 332 εταιρείες του S&P έχουν ανακοινώσει τριμηνιαία κέρδη μέχρι στιγμής, με περίπου το 81% από αυτές να έχουν ανακοινώσει κέρδη υψηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με την LSEG. 

 

Εβδομαδιαία άνοδος για το πετρέλαιο 

 

Ανοδικά έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου την Παρασκευή (9/2), διευρύνοντας τα κέρδη της εβδομάδας, καθώς οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή κλιμακώνονται.

 

Το συμβόλαιο παραδόσεως Μαρτίου για το αργό, τύπου West Texas Intermediate, ενισχύθηκε κατά 0,42% στα 76.57 δολάρια το βαρέλι. Για το πετρέλαιο τύπου Brent, το συμβόλαιο παραδόσεως Απριλίου σημείωσε πτώση 0,3%, στα 81,92 δολάρια το βαρέλι.

 

Σε επίπεδο εβδομάδας, τόσο το WTI όσο και το Brent σημείωσαν άνοδο άνω του 5%.

#Wall_Street #nyse #Άνοδος #κέρδη

Related posts

Morgan Stanley: Προβλέπει sell-off στα αμερικανικά χρηματιστήρια στο εγγύς μέλλον

banks

Επιφυλακτικότητα και απώλειες στις ευρωαγορές

banks

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές μετά τα ιστορικά υψηλά

banks

Η καλύτερη συνεδρίαση σε «βάθος» 7μήνου για τον S&P 500

banks

Wall Street: Ήπια άνοδος, πλησιάζοντας το τέλος του μήνα

banks

Απώλειες στις ευρωαγορές, με «βαρίδι» τις ιταλικές τράπεζες

banks