17.5 C
Athens
May 10, 2024
Image default
MARKETS

Σαστισμένοι οι επενδυτές στη Wall Street-Πολλαπλά τα μέτωπα των πιέσεων

Σαστισμένοι οι επενδυτές στη Wall Street-Πολλαπλά τα μέτωπα των πιέσεων

Flat αποδείχθηκε η σημερινή (17/10) συνεδρίαση της Wall Street, με την αμερικανική αγορά να βάλλεται από παντού. Αφενός τα οικονομικά στοιχεία προοιωνίζουν παραμονή των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, απ’ ότι προβλεπόταν, αφετέρου η κατάσταση στη Μέση Ανατολή πάει από το κακό στο χειρότερο, επηρεάζοντας το σύνολο των αγορών. Μέσα σε όλα αυτά, οι αποδόσεις των ομολόγων «ανεβαίνουν» και οι μετοχές των κατασκευαστών τσιπ, όπως η Nvidia, «πληγώνονται» μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης Μπάιντεν ότι σχεδιάζει να σταματήσει τις αποστολές προηγμένων τσιπ τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο S&P 500 υποχώρησε οριακά κατά 0,01% στις 4.373,20 μονάδες, ενώ ο Nasdaq Composite έχασε 0,25% στις 13.533,75 μονάδες. Αντίθετα, ο Dow Jones Industrial Average σημείωσε άνοδο 13,11 μονάδων ή 0,04%, κλείνοντας στις 33.997,65 μονάδες.

Ο δείκτης Philadelphia SE Semiconductor υποχώρησε απότομα, όπως και η μετοχή της Nvidia, παρόλο που η πολυτιμότερη εταιρεία κατασκευής τσιπ στον κόσμο δήλωσε ότι δεν αναμένει βραχυπρόθεσμη ουσιαστική επίπτωση στα οικονομικά της αποτελέσματα.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων αυξήθηκαν απότομα λόγω των ισχυρών οικονομικών δεδομένων. Οι υψηλότερες αποδόσεις αμβλύνουν την θελκτικότητα των μετοχών, προσφέροντας στους επενδυτές συγκριτικά υψηλό εισόδημα από risk-free κρατικά ομόλογα. Ειδικότερα, το 10ετές ξεπέρασε το 4,8% φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Οκτωβρίου, όταν διαπραγματευόταν στο 4,887%.

Η κίνηση έρχεται σε συνέχεια των στοιχείων για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, που ήταν πιο ανθεκτικές απ’ ό,τι περίμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Σεπτέμβριο, καθώς τα νοικοκυριά αύξησαν τις αγορές μηχανοκίνητων οχημάτων και ξόδεψαν περισσότερα σε εστιατόρια και μπαρ. Μια ξεχωριστή ανάγνωση έδειξε ότι η παραγωγή στα εργοστάσια των ΗΠΑ αυξήθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Σεπτέμβριο.

Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές της Τρίτης οι τιμές του πετρελαίου. Άνοδο κατέγραψε το Brent σε αντίθεση με το WTI, καθώς ο πόλεμος Χαμάς – Ισραήλ και η «χαλάρωση» των αμερικανικών κυρώσεων στη Βενεζουέλα προβληματίζουν τους επενδυτές. Ειδικότερα, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Νοεμβρίου έχασε 1,2% και έκλεισε στα 86,66 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Αντίθετα, το Brent Δεκεμβρίου ενισχύθηκε κατά 25 cents ή 0,3% στα 89,90 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures.

Με άνοδο ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τρίτης, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού. Πιο συγκεκριμένα, το συμβόλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου του πολύτιμου μετάλλου έκλεισε με άνοδο 1,4 δολαρίων στα 1.935,7 δολάρια η ουγγιά. Το ασήμι Δεκεμβρίου κατέγραψε άνοδο 0,259 δολαρίων στα 23,024 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ ο  χαλκός Δεκεμβρίου σημείωσε ανεπαίσθητες απώλειες 0,0035 δολαρίων στα 3,5785 δολάρια η λίβρα.

  • WALL STREET ΗΠΑ

    Related posts

    Η Wall Street παρέσυρε σε σοβαρές απώλειες τις ασιατικές αγορές

    banks

    Ήπια αντίδραση στη Wall Street μετά το πτωτικό σερί

    banks

    Wall Street: Νέο ρεκόρ ο Nasdaq-Η καλύτερη εβδομάδα εντός του 2024

    banks

    Κέρδη στις ασιατικές αγορές με ιαπωνική ώθηση

    banks

    Θετικό κλίμα στις ασιατικές αγορές με άνοδο στις μετοχές τεχνολογίας

    banks

    Επέστρεψαν οι αγοραστές στις ευρωαγορές

    banks