18.9 C
Athens
May 1, 2024
Image default
MARKETS

Σε ιστορικό υψηλό ο Dow Jones-Πρώτη φορά πάνω από τις 37.000 μονάδες

Σε ιστορικό υψηλό ο Dow Jones-Πρώτη φορά πάνω από τις 37.000 μονάδες

«Φτερά» έδωσαν στη Wall Street η απόφαση της Federal Reserve να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, καθώς και οι επακόλουθες δηλώσεις του προέδρου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε ιστορικό υψηλό, ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq κατέγραψαν απότομη άνοδο, αφού η Federal Reserve σηματοδότησε ότι η πολιτική των αυξήσεων επιτοκίων της τελευταίας διετίας έχει τελειώσει και πλέον βλέπει χαμηλότερο κόστος δανεισμού για το 2024.

Η Fed άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια, όπως άλλωστε αναμενόταν, και 17 από τους 19 αξιωματούχους της Fed προέβλεψαν ότι θα είναι χαμηλότερα μέχρι το τέλος του 2024. Οι δείκτες της Wall Street ήταν flat πριν τις ανακοινώσεις και κέρδισαν αρκετό έδαφος αμέσως μετά τα ευχάριστα νέα.

Οι μετοχές ενισχύθηκαν σημαντικά καθώς ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η κεντρική τράπεζα «δεν είναι πιθανό» να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια και είναι «πολύ επικεντρωμένη στο να μην κάνει το λάθος να διατηρήσει τα επιτόκια πολύ υψηλά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης (13/12), ο Dow Jones πρόσθεσε 512,30 μονάδες ή 1,40% κλείνοντας στις 37.090,24 μονάδες. Στο υψηλό της ημέρας, ο δείκτης «άγγιξε» τις 37.094,85 μονάδες έχοντας ξεπεράσει τις 37.000 μονάδες για πρώτη φορά στα χρονικά και έχοντας ξεπεράσει κατά πολύ το προηγούμενο υψηλό όλων των εποχών που είχε διαμορφωθεί τον Ιανουάριο του 2022. Το ρεκόρ του Dow Jones επιβεβαιώνει ότι ο δείκτης βρίσκεται σε bull market, δηλαδή σε σύγκριση με τότε που υποχώρησε περισσότερο από 20% μέχρι το χαμηλό κλεισίματός του τον Σεπτέμβριο του 2022.

Ο S&P 500 «εκτινάχθηκε» σήμερα κατά 1,37% για να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση στις 4.707,09 μονάδες, ξεπερνώντας τις 4.700 μονάδες για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2022. Ο Nasdaq Composite «αναρριχήθηκε» 1,38% στις 14.733,96 μονάδες.

Το σημερινό «άλμα» της Wall Street έφερε τα ετήσια κέρδη του Dow Jones στο 11,9%. Ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 22,6% μέχρι στιγμής εντός του 2023. Ο Nasdaq Composite καταγράφει άνοδο 40,8% σε ετήσια βάση.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, σημείο αναφοράς για τα επιτόκια στεγαστικών δανείων και άλλων δανείων, μειώθηκε στο 4,03% μετά την ανακοίνωση της Fed, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Αύγουστο.

Μετά την απόφαση της Fed, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επιτοκίων των ΗΠΑ αύξησαν τις πιθανότητες μείωσης τον Μάιο στο 90% έναντι 80% λίγο πριν την ανακοίνωση, σύμφωνα με το Fedwatch της LSEG.

Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές παραγωγού έμειναν αμετάβλητες τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, ενώ ο ετήσιος δείκτης επιβράδυνε στο 0,9% από 1,2%. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών ήταν για μηνιαία αύξηση 0,1%, ενώ για τον ετήσιο δείκτη οι αναλυτές περίμεναν να επιβραδύνει στο 1%.

#WALL_STREET_ΗΠΑ #RECORD_HIGH #DOW_JONES_INDUSTRIAL_AVERAGE #FEDERAL_RESERVE #Τζερόμ_Πάουελ #BULL_MARKET

Related posts

Η Κίνα ηγέτης των… απωλειών στις ασιατικές αγορές

banks

Απότομη πτώση του momentum στα χρηματιστήρια «βλέπουν» οι επενδυτικοί οίκοι

banks

Ασιατικές μετοχές: Η μεγαλύτερη εκροή ξένων επενδύσεων μετά το 2008

banks

Αρνητικό άνοιγμα στις ευρωαγορές- Τα εταιρικά αποτελέσματα στο επίκεντρο

banks

Υψηλό 4μήνου «έπιασαν» οι γερμανικές μετοχές λόγω χαλάρωσης του πληθωρισμού

banks

Ευρωαγορές: Επιστροφή στις απώλειες μετά την… προσωρινή παύση

banks