17.2 C
Athens
May 7, 2024
Image default
MARKETS

Αρνητικό άνοιγμα στις ευρωαγορές- Τα εταιρικά αποτελέσματα στο επίκεντρο

Αρνητικό άνοιγμα στις ευρωαγορές- Τα εταιρικά αποτελέσματα στο επίκεντρο

Πτώση καταγράφουν οι περισσότεροι από τους κυριότερους δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τρίτης (28/11), με τους επενδυτές να συνεχίζουν να αναζητούν κατεύθυνση.

Όλοι οι τομείς διαπραγματεύονται στο «κόκκινο», καθώς η σταθερή δυναμική που τροφοδότησε σταδιακά τον καλύτερο μήνα του Stoxx 600 από τον Ιανουάριο σταμάτησε.

Ο γαλλικός εκδότης βιντεοπαιχνιδιών Ubisoft ηγείται των απωλειών, καταγράφοντας πτώση 6,9%, ενώ η Rolls-Royce ανεβαίνει 4% μετά την ανακοίνωση μεσοπρόθεσμου στόχου λειτουργικών κερδών ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων λιρών (3,155 δισεκατομμύρια δολάρια) έως 2,8 δισεκατομμυρίων λιρών ενόψει της Ημέρας Κεφαλαιαγοράς.

Η EasyJet σημείωσε επίσης άνοδο 4,5% στο άνοιγμα των συναλλαγών, καθώς η εταιρεία επιβεβαίωσε τα σχέδιά της να επαναφέρει το μέρισμά της μετά από τριετή παύση.

Η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους ανέφερε κέρδη προ φόρων για ολόκληρο το έτος ύψους 455 εκατομμυρίων λιρών (574 εκατομμυρίων δολαρίων), έναντι ζημίας 178 εκατομμυρίων λιρών το προηγούμενο έτος. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 42%, καθώς η εταιρεία ανέβασε τις τιμές και αύξησε τον αριθμό των επιβατών κατά 19% σε ετήσια βάση.

Το μέρισμα ανακοινώθηκε σε 4,5 p ανά μετοχή πληρωτέο στις αρχές του 2024.

Η EasyJet επεσήμανε τα εμπόδια για τη χειμερινή της σεζόν από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, η οποία επηρέασε τις πτήσεις προς το Ισραήλ, την Ιορδανία και την Αίγυπτο και η οποία είπε ότι είχε αντίκτυπο στις βραχυπρόθεσμες αναζητήσεις και κρατήσεις πτήσεων σε ολόκληρο τον κλάδο.

Σε άλλα μάκρο, η προθυμία των γερμανικών εταιρειών να προσλάβουν νέο προσωπικό μειώθηκε ελαφρά τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ifo.

Ο Klaus Wohlrabe, επικεφαλής ερευνών του Ifo, είπε ότι οι γερμανικές εταιρείες αναβάλλουν τις προσλήψεις καθώς δεν έχουν πειστεί ότι θα υπάρξει σύντομα ανάκαμψη και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν έλλειψη νέων παραγγελιών.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι μεταποιητικές εταιρείες αρκούνταν με λιγότερους υπαλλήλους, ιδιαίτερα σε ενεργειακά κοστοβόρες βιομηχανίες, ενώ οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου και οι κατασκευαστικές εταιρείες είναι ακόμη πιο προσεκτικές. Οι πάροχοι υπηρεσιών ανέφεραν μια πιο θετική εικόνα όσον αφορά τον αυξανόμενο αριθμό προσωπικού.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τρίτης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 0,57% στις 455,82 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται πτωτικά 0,13% στις 15.948,35 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,46% στις 7.232,21 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί 0,46% στις 7.425,55 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει πτώση 0,23% στις 29.276 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται 0,19% στις 9.955,50 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να κερδίζει 0,29% στις 6.384,80 μονάδες.

#DAX_30 #Stoxx_Europe_600 #ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ

Related posts

«Λιμνάζει» στα… ρεκόρ της η Wall Street

banks

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές- Περιμένοντας τα μάκρο

banks

Ευρωαγορές: Στα μακροοικονομικά στοιχεία εστιάζουν οι traders

banks

Wall Street: Η καλύτερη εβδομάδα από τον Μάρτιο-Στοπ στο σερί

banks

«Φρέσκαρε» το υψηλό 34ετίας ο Nikkei-Κλειστές οι περισσότερες ασιατικές αγορές

banks

Ρεκόρ απόδοσης για S&P500- Άλμα 10,2% στο τρίμηνο

banks