18.4 C
Athens
May 10, 2024
Image default
WORLD

Το Ισραήλ ξανάνοιξε το σημείο διέλευσης του Ερέζ στους εργαζόμενους από τη Γάζα

Το Ισραήλ ξανάνοιξε σήμερα το σημείο διέλευσης του Ερέζ με τη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο ήταν κλειστό για σχεδόν δύο εβδομάδες στους ημερομίσθιους εργαζόμενους, στο πλαίσιο των σχεδόν καθημερινών βίαιων επεισοδίων ανάμεσα σε νεαρούς Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς στρατιώτες στα σύνορα.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε από το Cogat, το όργανο του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που επιβλέπει τις μη στρατιωτικές δραστηριότητες στα Παλαιστινιακά Εδάφη, και δημοσιογράφος του AFP στη Γάζα διαπίστωσε ότι η μεθοριακή διάβαση είχε ήδη ξανανοίξει νωρίς το πρωί επιτρέποντας σε χιλιάδες Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στις εργασίες τους στην ισραηλινή πλευρά.

“Τα μεσάνυχτα μάθαμε ότι ο τερματικός σταθμός του Ερέζ θα ξανανοίξει σήμερα και στη 01:00 (04:00 ώρα Ελλάδος) το πρωί, ήρθα εδώ να περιμένω”, είπε ο Αούνι Άμπου Όντα, Παλαιστίνιος από τη Λωρίδα της Γάζας που εργάζεται συνήθως στο Τελ Αβίβ.

Ο τοπικός εκπρόσωπος ομοσπονδίας παλαιστινιακών συνδικάτων, ο Σάμι Άμσι, έκρινε ότι το εκ νέου άνοιγμα του μεθοριακού περάσματος είναι ένα “θετικό στάδιο”, αλλά χαρακτήρισε “συλλογική τιμωρία” το κλείσιμό του για πάνω από δέκα ημέρες.

“Δεν έχουμε καμία σχέση με αυτά τα προβλήματα, ελπίζω ότι αυτοί που εργάζονται θα παραμείνουν έξω από αυτές τις ιστορίες επειδή υποφέρουμε όταν το Ερέζ είναι κλειστό”, σημείωσε ο Άιμαν Αλ Ρίφι, πατέρας 8 παιδιών που εργάζεται σε εστιατόριο της Γιάφα.

Οι ισραηλινές αρχές έκλεισαν στις 15 Σεπτεμβρίου, πριν από την εβραϊκή γιορτή του Νέου Έτους (Ρος Χασάνα), τη συνοριακή διάβαση του Ερέζ, τη μοναδική που επιτρέπει στους Παλαιστίνιους να κυκλοφορούν ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας –εξυπηρετεί τους 18.500 κατόχους άδειας που έχει χορηγήσει το Ισραήλ, σύμφωνα με το Cogat. Αρχικά αυτή προβλεπόταν να ξανανοίξει τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου, την επομένη της γιορτής.

Στις 13 Σεπτεμβρίου, 5 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από την έκρηξη μηχανισμού σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό κοντά στον φράκτη που έχει εγείρει το Ισραήλ κατά μήκος των συνόρων του με τη Λωρίδα της Γάζας.

Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου, μετά τα νέα επεισόδια βίας, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε αεροπορικό πλήγμα κατά στρατιωτικής θέσης της Χαμάς, του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα, για πρώτη φορά από τις αρχές Ιουλίου.

Και στις 17 Σεπτεμβρίου το βράδυ, έπειτα από νέες συγκρούσεις γύρω από τον φράκτη, το Cogat ανακοίνωσε ότι το εκ νέου άνοιγμα του σημείου διέλευσης του Ερέζ θα καθυστερήσει 24 ώρες, ο χρόνος που χρειάζεται για μια “αξιολόγηση της ασφάλειας”.

Έκτοτε, οι συμπλοκές, οι οποίες χαρακτηρίζονται “ταραχές” από τον ισραηλινό στρατό ήταν σχεδόν καθημερινές κοντά στον φράκτη. Από τις 13 Σεπτεμβρίου, συνολικά 7 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και πάνω από 100 τραυματίστηκαν στα βίαια αυτά επεισόδια, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Η Gisha, ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση που αγωνίζεται υπέρ της ελευθερίας μετακίνησης των Παλαιστινίων, είχε χαρακτηρίσει στις 19 Σεπτεμβρίου “παράνομη συλλογική τιμωρία” την ισραηλινή απόφαση “να αποκλειστεί η κυκλοφορία μέσω του Ερέζ σε απάντηση στις διαδηλώσεις”.

Το Ερέζ είναι συνήθως κλειστό στους κατόχους άδειας εργασίας στο Ισραήλ τις Παρασκευές και τα Σάββατα.

Περίπου 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν στη Γάζα, στην οποία έχει επιβληθεί αποκλεισμός από το Ισραήλ από τότε που η Χαμάς ανέβηκε εκεί στην εξουσία, το 2007.

-

Related posts

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τις ανθρωπιστικές προσπάθειες της Κύπρου για τη Γάζα

banks

Βατικανό: Πρώτη συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι και του συμπατριώτη του πάπα Φραγκίσκου

banks

Ο Νετανιάχου αποδοκίμασε τις ρωσικές δηλώσεις για το Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη – Τι ζήτησε από τον Πούτιν σε επικοινωνία τους

banks

Πέντε άτομα εισήλθαν παράνομα στην πρεσβεία του Ιράν στη Στοκχόλμη

banks

ΗΠΑ: Δύο οι κατηγορούμενοι για τους πυροβολισμούς στην παρέλαση του Super Bowl στο Κάνσας

banks

Γερμανικό δικαστήριο εγκρίνει τις υποκλοπές των επικοινωνιών δημοσιογράφων με περιβαλλοντικούς ακτιβιστές της Letzte Generation

banks