18.7 C
Athens
May 9, 2024
Image default
WORLD

Βιλερουά ντε Γκαλό (ΕΚΤ): Ανοιχτές όλες οι επιλογές στα επιτόκια για την επερχόμενη συνεδρίαση

Οι επιλογές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια παραμένουν ανοιχτές ενόψει της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου, αν και τα επιτόκια βρίσκονται ήδη κοντά στα μέγιστα επίπεδά τους έπειτα από τις ενδείξεις χτες ότι ο δομικός πληθωρισμός έχει κορυφωθεί, δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Βιλερουά ντε Γκαλό.

“Οι επιλογές μας είναι ανοιχτές σε αυτή τη συνεδρίαση, όπως και για τις επόμενες συνεδριάσεις”, είπε σε δημοσιογράφους ο Βιλερουά, σύμφωνα με το Reuters.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “είμαστε κοντά, πολύ κοντά στην κορύφωση των επιτοκίων μας, ωστόσο απέχουμε ακόμα από το σημείο όπου θα μπορούσαμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να τα μειώσουμε”.

Όπως είπε ακόμα ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το πόσο καιρό διατηρούνται υψηλά τα επιτόκια και όχι το μεγιστο επίπεδο στο οποίο θα φτάσουν.

Ο Βιλερουά σημείωσε επίσης ότι ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν προσμετρά ασταθή στοιχεία όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα, είχε κορυφωθεί από τον Απρίλιο και φαίνεται ότι έχει αρχίσει να υποχωρεί, κάτι που είναι ενθαρρυντικό σημάδι, αν και όπως είπε απομένει δρόμος ακόμα.

Σημειώνεται ότι με την ΕΚΤ να έχει αυξήσει τα επιτόκιά της σε υψηλό άνω των δύο δεκαετιών, η συζήτηση μεταξύ των αξιωματούχων έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα για το αν θα πρέπει να σταματήσουν τις αυξήσεις, ειδικά καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις επιβράδυνσης της οικονομίας.

Related posts

CEO VTB: Η Ρωσία πρέπει να θέσει υπό διαχείριση τα περιουσιακά στοιχεία ξένων εταιρειών

banks

CIA και Μοσάντ αποχώρησαν από τις διαπραγματεύσεις της Ντόχα – Παραμένουν οι αποκλίσεις Ισραήλ – Χαμάς

banks

Επιμένει η Ρωσία να “βλέπει” την Ουκρανία πίσω από το λουτρό αίματος στη Μόσχα

banks

Μπένι Γκαντζ: “Υποσχόμενες, πρώιμες ενδείξεις” για μια νέα συμφωνία για τους ομήρους

banks

Κύπρος: Μηδενίζει τον ΦΠΑ σε βασικά είδη για αντιμετώπιση της ακρίβειας

banks

Η Ουκρανία υιοθετεί κυρώσεις κατά του Ιράν

banks