20.5 C
Athens
May 8, 2024
Image default
WORLD

ΗΠΑ: Στις 4 Μαρτίου 2024 η δίκη του Τραμπ για απόπειρα ανατροπής εκλογικού αποτελέσματος

Στις 4 Μαρτίου του 2024 όρισε ομοσπονδιακή δικαστής των ΗΠΑ την δίκη του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την υπόθεση της παρέμβασής του στις εκλογές του 2020, επτά μήνες πριν τις επόμενες προεδρικές εκλογές της χώρας.

Η απόφαση της δικαστού Τάνια Τσούτκαν σημαίνει ότι ο Τραμπ θα χρειαστεί να δικαστεί (αν δεν αλλάξει κάτι) σε τουλάχιστον τρεις ξεχωριστές ποινικές υποθέσεις κατά τη διάρκεια της κούρσας για την ανάδειξη του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών για τις εκλογές. Η ημερομηνία εκδίκασης της τέταρτης ποινικής υπόθεσης δεν έχει οριστεί ακόμα.

Οι δικηγόροι του Τραμπ είχαν πιέσει να οριστεί η ημερομηνία της δίκης τον Απρίλιο του 2026, πολύ μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2024, υποστηρίζοντας ότι χρειάζονται χρόνο για να διαβάσουν τις 12,8 εκατομμύρια σελίδες των αποδεικτικών στοιχείων που είχε συγκεντρώσει η κυβέρνηση.

Η δικαστής Τσούκταν έκρινε ωστόσο ότι δεν χρειάζονται τόσο πολύ. “Η πρόταση της υπεράσπισης για ημερομηνία τον Απρίλιο του 2026 είναι πολύ πέρα από αυτό που είναι απαραίτητο”, ανέφερε.

Έτσι, η δίκη του Τραμπ θα αρχίσει μία ημέρα πριν την λεγόμενη “Super Tuesday”, όταν 14 πολιτείες των ΗΠΑ  (μεταξύ των οποίων οι κρίσιμες λόγω μεγέθους Καλιφόρνια και Τέξας) διεξάγουν προκριματικές εκλογές για το χρίσμα του προεδρικού υποψηφίου στις εκλογές.

Ο Τραμπ είναι προγραμματισμένο επίσης να δικαστεί στις 25 Μαρτίου 2024 στην Νέα Υόρκη για την απόκρυψη της πληρωμής μίας πορνοστάρ προκειμένου να εξασφαλίσει τη σιωπή της.

Μια τρίτη δίκη του Τραμπ έχει προγραμματιστεί για τις 20 Μαΐου 2024 στη Φλόριντα,  υπό ομοσπονδιακές κατηγορίες ότι διατήρησε παρανόμως απόρρητα έγγραφα μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο και ότι προσπάθησε να παρεμποδίσει το έργο της δικαιοσύνης.

Η ημερομηνία της δίκης για την τέταρτη ποινική υπόθεση στην Τζόρτζια δεν έχει οριστεί ακόμη. Η εισαγγελέας της κομητείας του Φούλτον είχε ζητήσει την έναρξή της στις 4 Μαρτίου, αλλά η απόφαση της δικαστού Τσούτκαν σημαίνει ότι το χρονοδιάγραμμα πιθανότατα θα αλλάξει.

Σημειώνεται ότι ο Τραμπ δεν παραβρέθηκε στη σημερινή διαδικασία για τον ορισμό της ημερομηνίας της δίκης του. Τις προηγούμενες ημέρες είχε επιτεθεί στην δικαστή Τσούτκαν λέγοντας (χωρίς να το υποστηρίξει με στοιχεία) ότι είναι προκατειλημμένη εναντίον του. Από την πλευρά της, η Τσούτκαν είχε προειδοποιήσει τον Τραμπ ότι θα πρέπει να σταματήσει τις εμπρηστικές αναρτήσεις του για μάρτυρες ή άλλους εμπλεκόμενους στην υπόθεσή του.

Related posts

Ιταλία: Έξι οι νεκροί από την κακοκαιρία στη χώρα, δύο οι αγνοούμενοι

banks

Ο Νετανιάχου απαντά στις επικρίσεις Μπάιντεν επικαλούμενος τη στήριξη των Αμερικανών πολιτών στον πόλεμο κατά της Χαμάς

banks

Το Ισραήλ έπληξε περισσότερους από 50 στόχους της Χεζμπολάχ στη Συρία από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα

banks

Φινλανδία: Ο Αλεξάντερ Στουμπ κέρδισε τις προεδρικές εκλογές

banks

Ισραήλ: Ο στρατός δεν απάντησε εάν ευθύνεται για το μπλακάουτ στις τηλεπικοινωνίες στη Γάζα

banks

Χάγη: Δεκάδες διαδηλωτές ζήτησαν την παραπομπή του Πούτιν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

banks