25.8 C
Athens
May 7, 2024
Image default
MARKETS

Η χειρότερη μέρα σε «βάθος» 8 μηνών για το Nasdaq

Η χειρότερη μέρα σε «βάθος» 8 μηνών για το Nasdaq

Απότομη πτώση κατέγραψαν σήμερα (25/10) οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τις τεχνολογικές μετοχές και δη την Alphabet να ασκούν τις ισχυρότερες πιέσεις στην αγορά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο Nasdaq να σημειώσει τη χειρότερη ημερήσια επίδοση από τον περασμένο Φεβρουάριο και ο S&P 500 να κλείσει κάτω από το ορόσημο των 4.200 μονάδων για πρώτη φορά από τον Μάιο.

Πρόκειται, μάλιστα, για την πέμπτη πτώση της Wall Street στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις. Πιο αναλυτικά, την Τετάρτη ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,43% στις 4.186,77 μονάδες, κλείνοντας κάτω από το επίπεδο των 4.200 μονάδων που παρακολουθούσαν ευρέως οι αναλυτές. Ο Nasdaq Composite έχασε 2,43% και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 12.821,22 μονάδες, στη χειρότερη μέρα του από τις 21 Φεβρουαρίου, όταν ο δείκτης υποχώρησε κατά 2,5%. Ο Dow Jones Industrial Average σημείωσε πτώση κατά 105,45 μονάδες ή 0,32% στις 33.035,93 μονάδες.

Η Alphabet διολίσθησε περισσότερο από 9%, καθώς η επιχειρηματική της δραστηριότητα στο cloud ήταν κατώτερη των εκτιμήσεων των αναλυτών, επισκιάζοντας την ισχυρή αύξηση των εσόδων και των κερδών της. Η πτώση της μετοχής είναι η χειρότερη από τον Μάρτιο του 2020. Παράλληλα, ο κλάδος των υπηρεσιών επικοινωνίας του S&P 500 έκλεισε με απώλειες 5,8%. Μετοχές άλλων τεχνολογικών κολοσσών, όπως της Apple και της Amazon, υποχώρησαν κατά 1,4% και σχεδόν 6%, αντίστοιχα. Η Amazon αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Πέμπτης.

Αν και τα εταιρικά κέρδη παραμένουν στα «ραντάρ» των επενδυτών αυτή την εβδομάδα, οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης τις αποδόσεις των ομολόγων, καθώς επαναπροσεγγίζουν τα πολυετή υψηλά. Σήμερα η απόδοση του αμερικανικούς 10ετούς αυξήθηκε κατά 11 μονάδες βάσης στο 4,954%. Διαπραγματεύτηκε πάνω από το 5% νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, κάτι που συγκλόνισε τους επενδυτές και έπληξε τις μετοχές της τεχνολογίας.

Σχεδόν το ένα τρίτο των εταιρειών του S&P 500 αναμένεται να δημοσιεύσουν αποτελέσματα γ’ τριμήνου. Μέχρι στιγμής, 146 από τις εταιρείες του S&P 500 έχουν προβεί σε ανακοινώσεις. Από αυτές, το 80% έχει καταγράψει κέρδη μεγαλύτερα των προσδοκιών. Πλέον, οι αναλυτές «βλέπουν» αύξηση των κερδών σε ετήσια βάση κατά 2,6% για την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, από 1,6% στην αρχή του μήνα.

Στα μάκρο της ημέρας, οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ σημείωσαν «άλμα» 12,3% το Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο στο εποχικά προσαρμοσμένο επίπεδο των 759.000. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι πωλήσεις θα διαμορφωθούν στις 680.000 καταγράφοντας άνοδο 0,7%.

Τέλος στο σερί τριών πτωτικών συνεδριάσεων μπήκε σήμερα όσον αφορά τις τιμές του πετρελαίου. Μάλιστα, η άνοδος ήρθε παρά το γεγονός πως τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ενέργειας των ΗΠΑ έδειξαν εβδομαδιαία αύξηση κατά 1,4 βαρέλια στις προμήθειες αργού. Όπως εξηγούν οι αναλυτές, οι συναλλαγές επηρεάζονται περισσότερο κυρίως από τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Σε αυτό το κλίμα, το αργό πετρέλαιο WTI και συγκεκριμένα το συμβόλαιο παραδόσεως Δεκεμβρίου κέρδισε 1,65 δολάρια ή 2% στα 82,39 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

  • WALL STREET ΗΠΑ
  • Alphabet
  • εταιρικά κέρδη
  • πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών
  • ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

    Related posts

    JP Morgan: Ανασφάλεια στις ευρωπαϊκές αγορές από την οικονομική επιβράδυνση

    banks

    Τρίτη σερί άνοδος στις ευρωαγορές: Εικόνα αντίθεσης σε βορρά- νότο

    banks

    Άνοδος στις ευρωαγορές εν αναμονή του δείκτη PMI της ευρωζώνης

    banks

    Ευρωαγορές: Βαρύ κλίμα ελέω ΗΠΑ στο άνοιγμα-Πτώση άνω του 1%

    banks

    Κέρδη άνω του 1% στο άνοιγμα των ευρωαγορών με…αέρα Fed

    banks

    Τρίτη σερί άνοδος στη Wall Street-Οι traders περιμένουν μειώσεις επιτοκίων

    banks