22 C
Athens
May 9, 2024
Image default
MARKETS

Ο αμερικανικός πληθωρισμός «βραχυκυκλώνει» τη Wall Street

Ο αμερικανικός πληθωρισμός «βραχυκυκλώνει» τη Wall Street

Απότομη πτώση καταγράφουν την Τρίτη (13/2) οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς η αναπάντεχη άνοδος του πληθωρισμού στις ΗΠΑ έφερε νέες αναταράξεις στο ταμπλό, με επίκεντρο τις τεχνολογικές μετοχές. Οι μειώσεις των επιτοκίων από τη Fed γίνονται όλο και πιο… μακρινές, ενώ παράλληλα αυξάνονται οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, προσθέτοντας «βάρος» στους δείκτες.

Ειδικότερα, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 1,09% στις 38.373,62 μονάδες, χάνοντας πάνω από 400 μονάδες. Ο S&P 500 κινείται πτωτικά κατά 1,39% στις 4.952,01 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει «βουτιά» σχεδόν 300 μονάδων ή 1,80% και διαπραγματεύεται στις 15.655,37 μονάδες.

Η Wall Street προέρχεται από μια μικτή συνεδρίαση στην οποία ο Dow Jones έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό, ενώ ο S&P 500 κινήθηκε ελαφρώς πτωτικά μαζί με τον Nasdaq, με τον ευρύτερο δείκτη να βάζει «φρένο» στα ρεκόρ του. Και οι τρεις δείκτες διαγράφουν ένα σερί πέντε ανοδικών εβδομάδων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) των ΗΠΑ σημείωσε μηνιαία άνοδο 0,3% τον Ιανουάριο, ενώ διαμορφώθηκε στο 3,1% σε ετήσια βάση. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones ανέμεναν ότι ο δείκτης θα είχε αυξηθεί κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και 2,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ο δομικός δείκτης, που εξαιρεί τα ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε 0,4% σε μηνιαία βάση και 3,9% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Ο δομικός ΔΤΚ αναμενόταν ότι θα αυξηθεί κατά 0,3% τον Ιανουάριο και 3,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αντίστοιχα.

To 2ετές αμερικανικό ομόλογο «εκτινάχθηκε» πάνω από το 4,6% και η απόδοση του 10ετούς ξεπέρασε το 4,27% μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Οι τεχνολογικές μετοχές, συμπεριλαμβανομένων των Nvidia, Microsoft και Amazon, που προηγουμένως είχαν οδηγήσει την αγορά σε επίπεδα ρεκόρ, πλέον ηγούνται των απωλειών. Η Amazon διολισθαίνει 3%, ενώ η Nvidia και η Microsoft σημειώνουν πτώση 2% η καθεμία.

#WALL_STREET_ΗΠΑ #CPI #Τεχνολογικές_μετοχές #ΟΜΟΛΟΓΑ

Related posts

Νέο ιστορικό υψηλό για τους Dow Jones και S&P 500

banks

Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με ιταλικά «βαρίδια»

banks

Απώλειες στις ασιατικές αγορές- «Βαρίδι» ο τομέας των ακινήτων

banks

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές- Μελετώντας τα μάκρο

banks

Ράλι στο Χονγκ Κονγκ με ώθηση από την Xiaomi

banks

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια- Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός

banks