19.3 C
Athens
May 2, 2024
Image default
MARKETS

Ρευστοποιήσεις στη Wall Street: Απανωτά «χτυπήματα» από ομόλογα, Fed, Μεσανατολικό

Ρευστοποιήσεις στη Wall Street: Απανωτά «χτυπήματα» από ομόλογα, Fed, Μεσανατολικό

Στο «κόκκινο» ολοκληρώθηκε η εβδομάδα για τη Wall Street, η οποία βάλλεται από πολλές πλευρές. Οι ανησυχίες για κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή αυξάνονται όλο και περισσότερο, ενώ πρόσθετες πιέσεις άσκησαν οι προειδοποιήσεις της Fed για περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων. Συν τοις άλλοις, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου «χτύπησε» υψηλό 16 ετών, «αγγίζοντας» το 5%.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής (20/10) ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,26% στις 4.224,16 μονάδες και κατέγραψε την πρώτη του πτωτική εβδομάδα στις τελευταίες τρεις. Ο Nasdaq Composite διολίσθησε 1,53% στις 12.983,81 μονάδες. Ο Dow Jones Industrial Average έχασε 286,89 μονάδες, ή 0,86%, για να κλείσει στις 33.127,28 μονάδες. Πρόκειται για την τέταρτη διαδοχική ημερήσια πτώση των βασικών δεικτών. Ο S&P 500 έχασε 2,4% στην εβδομάδα και ο Dow Jones «έπεσε» 1,6%. Ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα κατά 3,2%, σημειώνοντας τη δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα απωλειών.

Μεγάλοι χαμένοι της ημέρας ήταν οι κλάδοι της τεχνολογίας και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Παράλληλα, ο δείκτης των περιφερειακών τραπεζών υποχώρησε απότομα, με τη μετοχή της Regions Financial να «κλειδώνει» στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020.

Η Nvidia ολοκλήρωσε τη χειρότερη εβδομάδα της από τον Σεπτέμβριο του 2022, με απώλειες σχεδόν 9%. Η Tesla έκλεισε το πενθήμερο με πτώση μεγαλύτερη του 15%, στη χειρότερη εβδομάδα της από τον Δεκέμβριο του 2022. Η American Express κατέγραψε «βουτιά» άνω του 5%, καθώς ναι μεν τα κέρδη ανά μετοχή της εταιρείας ξεπέρασαν τις προσδοκίες, αλλά τα έσοδα ήταν περίπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και τα έσοδα χωρίς τόκους έχασαν τη συναινετική πρόβλεψη του StreetAccount.

Το αμερικανικό 10ετές ήταν για λίγο πάνω από το «φράγμα» του 5% την Πέμπτη για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2007, «αγγίζοντας» το 5,001%. Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, η απόδοση έφτασε στο 4,912%. Η άνοδος των αποδόσεων ήρθε μετά τα σχόλια του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος είπε ότι η ισχύς της αμερικανικής οικονομίας και η στενότητα της αγοράς εργασίας θα μπορούσαν να απαιτήσουν σκληρότερους όρους δανεισμού, με στόχο τον έλεγχο του πληθωρισμού.

H απόδοση του 30ετούς αμερικανικού κρατικου ομολόγου παρέμεινε και σήμερα πάνω από το 5%, ενώ το επιτόκιο στα αμερικανικά στεγαστικά δάνεια 30ετούς διάρκειας και σταθερού επιτοκίου άγγιξε το 8%, επίπεδο που είχε να επαναληφθεί από το 2000.

Συνολικά 86 εισηγμένες στον S&P 500 έχουν ανακοινώσει τα τριμηνιαία αποτελέσματά τους, με το 78% εξ αυτών να έχουν κινηθεί πάνω από τις προσδοκίες, σύμφωνα με το LSEG.

Απώλειες κατέγραψαν την Παρασκευή οι τιμές του πετρελαίου, ωστόσο αυτό δεν στέρησε την εβδομαδιαία άνοδο για τον «μαύρο χρυσό», με τους traders να σταθμίζουν το ενδεχόμενο εξάπλωσης της βίας στη Μέση Ανατολή. Το αργό τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Νοεμβρίου, που έληξε με το πέρας της συνεδρίασης, σημείωσε πτώση 62 σεντς ή 0,7% στα 88,75 δολάρια το βαρέλι. Στην εβδομάδα το WTI πρόσθεσε 1,2%. Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Δεκεμβρίου υποχώρησε σήμερα κατά 22 σεντς ή 0,2% στα 92,16 δολάρια το βαρέλι, ωστόσο σε εβδομαδιαία βάση ενισχύθηκε κατά 1,4%. Πρόκειται για τη δεύτερη διαδοχική ανοδική εβδομάδα για τις τιμές του πετρελαίου.

Άνοδο σε ημερήσια και εβδομαδιαία βάση σημείωσε ο χρυσός, ξεπερνώντας μάλιστα ενδοσυνεδριακά τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά για πρώτη φορά από τον περασμένο Αύγουστο. Η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχει στρέψει τους επενδυτές στα «ασφαλή καταφύγια», όπως είναι ο χρυσός. Ειδικότερα, ο χρυσός παραδόσεως Δεκεμβρίου κέρδισε σήμερα 13,90 δολάρια ή 0,7% στα 1.994,40 δολάρια η ουγγιά στο Comex, μένοντας μακριά από τα 2.009,20 δολάρια που έπιασε κατά τη συνεδρίαση. Σε εβδομαδιαία βάση, ενισχύθηκε κατά 2,7%.

  • WALL STREET ΗΠΑ
  • Μέση Ανατολή
  • FEDERAL RESERVE
  • ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ
  • αποδόσεις ομολόγων

    Related posts

    Προσπάθεια ανάκαμψης στο άνοιγμα των ευρωαγορών

    banks

    Ανοδικά η Wall Street με φόντο τα στοιχεία αγοράς εργασίας

    banks

    Wall Street: Ήπια άνοδος μετά το «δειλό» ξεκίνημα του τριμήνου

    banks

    Wall Street: Επιφυλακτικές κινήσεις στον απόηχο της First Republic Bank

    banks

    Μεικτά πρόσημα στη Wall Street- Οριακή πτώση για τον Dow

    banks

    Ισχυρές απώλειες για τεχνολογία και αθλητικά είδη στις ευρωαγορές

    banks