18.2 C
Athens
May 1, 2024
Image default
MARKETS

Στάση αναμονής στις ευρωαγορές: Νέα στοιχεία και ουκρανικό στο επίκεντρο

Στάση αναμονής στις ευρωαγορές: Νέα στοιχεία και ουκρανικό στο επίκεντρο

Με ανεπαίσθητες μεταβολές ξεκίνησε η συνεδρίαση της Τρίτης (27/2) για τους κυριότερους ευρωπαϊκούς δείκτες, με τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας να «βαθαίνει» αφότου ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι οι δυτικές χώρες ενδέχεται να αναπτύξουν στρατεύματά τους στην Ουκρανία στο μέλλον.

Στο οικονομικό μέτωπο, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στη Γερμανία αναμένεται να βελτιωθεί ελαφρώς τον Μάρτιο. Παράλληλα, οι επενδυτές περιμένουν στοιχεία για τον πληθωρισμό, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πορεία των επιτοκίων.

Οι μετοχές σε όλο τον κόσμο «σκαρφάλωσαν» σε πολυετή ή ιστορικά υψηλά τις τελευταίες ημέρες. Έκτοτε έγινε ένα pause για «ανάσες» πριν από τη δημοσίευση μιας σειράς κρίσιμων στοιχείων για τον πληθωρισμό, που είναι πιθανό να επηρεάσουν την τακτική των κεντρικών τραπεζών σχετικά με τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσουν.

Στη σημερινή συνεδρίαση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, ο Stoxx 600 ενισχύεται οριακά κατά 0,1% στις 495,90 μονάδες. Στη Γερμανία ο DAX κερδίζει 0,16% στις 17.451,75 μονάδες, στην Βρετανία ο FTSE 100 κινείται υψηλότερα κατά 0,19% στις 7.698,74 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 καταγράφει άνοδο 0,14% στις 7.941,02 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,34% στις 32.670 μονάδες. Αντίθετα, στην Ισπανία ο IBEX 35 υποχωρεί κατά 0,14% στις 10.124,50 μονάδες.

Η ευρωζώνη πρόκειται να ανακοινώσει τα δεδομένα για τον δείκτη τιμών καταναλωτή του Φεβρουαρίου την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ τα στοιχεία από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία αναμένονται την Πέμπτη.

Παράλληλα, ο βασικός δείκτης μέτρησης των δαπανών προσωπικής κατανάλωσης (PCE), που προτιμάται από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), αναμένεται την Πέμπτη και προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 0,4% τον Ιανουάριο. Πρόσφατες δημοσιεύσεις οικονομικών στοιχείων έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ανθεκτική, ωθώντας τους επενδυτές να παραμερίσουν τις προβλέψεις τους για μειώσεις επιτοκίων από την Federal Reserve για αργότερα μέσα στο 2024.

#ευρωπαϊκά_χρηματιστήρια_

Related posts

Νευρικότητα στις ευρωαγορές: Παραμένει εύθραυστο το κλίμα στις τράπεζες

banks

Τράπεζες και ανθεκτική οικονομία έδωσαν μίνι boost στη Wall Street

banks

Σε θετική ρότα παραμένει η Wall Street

banks

Η καλύτερη εβδομάδα του 2023 για τη Wall Street

banks

Σε υψηλό (σχεδόν) δύο ετών η Wall Street

banks

Συνεχίζεται το σερί των ρεκόρ στη Wall Street

banks