23.7 C
Athens
May 7, 2024
Image default
MARKETS

Στάσιμη η Wall Street- Σε υψηλό 3ετίας ο χρυσός

Στάσιμη η Wall Street- Σε υψηλό 3ετίας ο χρυσός

Ήπιες μεταβολές, με ελεγχόμενες πτωτικές τάσεις, παρατηρήθηκαν σήμερα (29/11) στη Wall Street, καθώς η επί τα βελτίω αναθεώρηση του αμερικανικού ΑΕΠ μείωσε μεν τους φόβους για ύφεση, αλλά παράλληλα υποβάθμισε ελαφρά και τις πιθανότητες για το αν θα ξεκινήσουν σύντομα οι μειώσεις των επιτοκίων. Την ίδια στιγμή, αναμένονται με ενδιαφέρον τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 13,44 μονάδες ή 0,04% στις 35.430,42 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,09% στις 4.550,58 μονάδες και ο Nasdaq έχασε 0,16% στις 14.258,49 μονάδες. Πάντως και οι τρεις δείκτες πλησιάζουν τα φετινά υψηλά, που πέτυχαν το καλοκαίρι. Συγκεκριμένα, για να φτάσει σε νέο υψηλό για το 2023, ο Dow Jones πρέπει να κερδίσει περίπου 0,5%. Ο S&P 500 βρίσκεται περίπου 0,8% από το υψηλό έτους, ενώ ο Nasdaq απέχει περίπου 0,7%.

Παρά τη νωχελική κίνηση των δεικτών κατά τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις, ο Νοέμβριος είναι ένας εξαιρετικός μήνας. Ο S&P 500 παραμένει σε καλό δρόμο για να σημειώσει τη μεγαλύτερη μηνιαία ποσοστιαία άνοδό του από τον Ιούλιο του 2022, με μόλις μία συνεδρίαση να απομένει για να ολοκληρωθεί ο Νοέμβριος. Ο S&P 500 και ο Dow ενισχύονται κατά 8,5% και 7,2%, αντίστοιχα, εντός του μήνα. Ο Nasdaq έχει «αναρριχηθεί» περίπου 10,9% την ίδια περίοδο.

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου υποχώρησε κάτω από το 4,3% για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο, παρέχοντας στήριξη στις αποτιμήσεις των μετοχών.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα έδειξαν ότι το αμερικανικό ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 5,2%, υψηλότερα από τον προβλεπόμενο. Η ώθηση προήλθε κυρίως από τις αναθεωρήσεις στις κρατικές δαπάνες και τις επενδύσεις σε μη οικιστικές δομές.

Το Beige Book της Fed, το οποίο παρέχει βασικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ ανά περιοχή, κυκλοφόρησε το απόγευμα της Τετάρτης, δείχνοντας ότι η οικονομική δραστηριότητα έχει επιβραδυνθεί λόγω της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve.

Ισχυρή άνοδο για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση κατέγραψαν την Τετάρτη οι τιμές του πετρελαίου, με τους επενδυτές να περιμένουν την κρίσιμη εξ αναβολής συνεδρίαση του OPEC+ την Πέμπτη όπου θα συζητηθεί το ενδεχόμενο νέας μείωσης της παραγωγής για το 2024. Το συμβόλαιο Ιανουαρίου του West Texas Intermediate σημείωσε κέρδη 1,45 δολαρίων ή 1,9% στα 77,86 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, επίπεδο που είναι το υψηλότερο από τις 14 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data. Το συμβόλαιο Brent παραδόσεως Ιανουαρίου αυξήθηκε κατά 1,42 δολάρια ή 1,72% στα 83,10 δολάρια το βαρέλι.

Σε ανοδικό έδαφος έκλεισε και ο χρυσός, συνεχίζοντας την ξέφρενη πορεία του εν μέσω προσδοκιών για το τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της Fed. Το πολύτιμο μέταλλο «σκαρφάλωσε» σε υψηλό άνω των τριών ετών, μόλις οκτώ εβδομάδες αφότου το μέταλλο είδε τον «σταυρό του θανάτου» (death cross), τον τεχνικό σχηματισμό όπου ο κινητός μέσος όρος των 50 ημερών πέφτει κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών υποδηλώνοντας περαιτέρω πτώση της τιμής. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή αναστροφή τάσης που οδηγεί τον χρυσό προς έναν άλλο σημαντικό, ανοδικό αυτήν τη φορά, δείκτη, τον «χρυσό σταυρό», όπου ο κινητός μέσος όρος των 50 ημερών διασπά ανοδικά αυτόν των 200 ημερών, σηματοδοτώντας μια μεσομακροπρόθεσμη ανοδική τάση.

Το πιο ενεργό συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης του χρυσού είδε τον κινητό μέσο όρο των 50 ημερών να διαμορφώνεται στα 1.950,50 δολάρια και τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών στα 1.953,29 δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data. Όσο για το συμβόλαιο Φεβρουαρίου του πολύτιμου μετάλλου ενισχύθηκε σήμερα κατά 0,43% και έκλεισε στα 2.067,10 δολάρια η ουγγιά στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων, επίπεδο που είναι το πιο υψηλό για τον χρυσό από τις 6 Αυγούστου 2020.

#WALL_STREET_ΗΠΑ #ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #χρυσός #FEDERAL_RESERVE #επιτόκια #Beige_Book #ομόλογο #αμερικανικό_ΑΕΠ

Related posts

Διπλό ρεκόρ στη Wall Street-Ξεπέρασε τις 39.000 μονάδες ο Dow Jones

banks

Σαστισμένοι οι επενδυτές στη Wall Street-Πολλαπλά τα μέτωπα των πιέσεων

banks

JP Morgan: Λίστα με ευρωπαϊκές μετοχές που κινδυνεύουν να συρρικνωθούν

banks

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι ευρωαγορές- Τα φώτα στο Νταβός

banks

Αρνητικό κλίμα στις ευρωαγορές έπειτα από πέντε σερί εβδομάδες κερδών

banks

Υποχωρεί η Wall Street μετά την ΕΚΤ

banks