18.6 C
Athens
May 10, 2024
Image default
MARKETS

Ασιατικές αγορές: Απώλειες με τα βλέμματα σε τσιπ, ηλεκτρικά οχήματα

Ασιατικές αγορές: Απώλειες με τα βλέμματα σε τσιπ, ηλεκτρικά οχήματα

Πτώση, σε ανάλογο ύφος με τη Wall Street, κατέγραψαν σήμερα (3/4) οι ασιατικές μετοχές, καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων έφτασαν κοντά σε υψηλό τεσσάρων μηνών, ασκώντας πιέσεις στους μεγάλους δείκτες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παράλληλα, ο σεισμός στην Ταϊβάν, που χαρακτηρίζεται ως ο πιο ισχυρός των τελευταίων 25 ετών στην περιοχή, προκαλεί ανησυχίες για πιθανές διακοπές στη ζωτικής σημασίας βιομηχανία παραγωγής τσιπ.

Σημειώνεται ότι στην Ταϊβάν παράγεται περίπου το 90% των τσιπ. Οι μετοχές υποχώρησαν κατά 0,9%, καθώς ορισμένες εγκαταστάσεις εκκενώθηκαν μετά τον σεισμό, αν και λίγο αργότερα οι εργαζόμενοι άρχισαν να επιστρέφουν στην εργασία τους.

Πτώση σημειώνουν, επίσης, οι μετοχές των κατασκευαστών ηλεκτρικών οχημάτων λόγω των ανησυχιών σχετικά με τη ζήτηση. Η BYD υποχώρησε κατά 1,5% καθώς η κινεζική εταιρεία κατασκευής EVs ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της στο α’ τρίμηνο σημείωσαν «βουτιά» 43%. Απώλειες κατέγραψαν κι άλλοι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων, με τις Nio και Li Auto να «πέφτουν» κατά 2,5% και 1,5%, αντίστοιχα.

Οι παραδόσεις οχημάτων της Tesla για το α’ τρίμηνο μειώθηκαν κατά 8,5% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, οδηγώντας τις μετοχές του αμερικανικού κατασκευαστή EVs κατά 5% χαμηλότερα.

Όσον αφορά τους βασικούς δείκτες των ασιατικών χρηματιστηρίων, στην Ιαπωνία ο Nikkei υποχώρησε κατά 0,98% στις 39.476,50 μονάδες, προερχόμενος από ένα εντυπωσιακό ράλι 20% το α’ τρίμηνο, και στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 κινήθηκε χαμηλότερα κατά 1,34% στις 7.782,50 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite κινείται πτωτικά κατά 0,15% στις 3.070,39 μονάδες και ο Shenzhen Component χάνει 0,42% στις 9.546,89 μονάδες.

Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng διολισθαίνει 1,28% στις 16.715 μονάδες και στη Νότια Κορέα ο KOSPI καταγράφει «βουτιά» 1,58% στις 2.709,71 μονάδες.

Παράλληλα, ανακοινώθηκαν στοιχεία για τη δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών της Κίνας, η οποία επεκτάθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Δεκέμβριο. Ο PMI υπηρεσιών που καταρτίζει η Caixin αυξήθηκε στο 52,7 τον Μάρτιο, από 52,5 τον Φεβρουάριο.

#ασιατικά_χρηματιστήρια

Related posts

Στη δίνη των ομολόγων και του Μεσανατολικού η Wall Street

banks

Αναγνωριστικές κινήσεις στη Wall Street πριν τη Fed

banks

Τραπεζικά σύννεφα πάνω από τη Wall Street

banks

Νευρικότητα στη Wall Street- Συνεχίζει πτωτικά ο Nasdaq

banks

Στο κόκκινο η Wall Street λόγω ανησυχιών για τον πληθωρισμό

banks

Πτώση στις ευρωαγορές πριν τις αποφάσεις της ΕΚΤ

banks