20.5 C
Athens
May 9, 2024
Image default
MARKETS

Κέρδη με ώθηση από Κίνα στις ευρωαγορές

Κέρδη με ώθηση από Κίνα στις ευρωαγορές

Άνοδο καταγράφουν τη Δευτέρα (28/8) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τις μετοχές της τεχνολογίας να ηγούνται των κερδών μετά το θετικό κλείσιμο στη Wall Street την περασμένη εβδομάδα.

Σε τροχιά κερδών βρίσκονται οι εκτεθειμένες στην Κίνα αυτοκινητοβιομηχανίες, μετά την ανακοίνωση του Πεκίνου για μέτρα ενίσχυσης της προβληματικής χρηματιστηριακής αγοράς.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,66% στις 454,36 μονάδες, προερχόμενος από την πρώτη του εβδομαδιαία άνοδο στις τελευταίες τέσσερις. Ο κλάδος της τεχνολογίας σημειώνει άνοδο 1,5%, την πρώτη του στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις.

Στη Γερμανία ο DAX καταγράφει άνοδο 0,62% στις 15.728,15 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,78% στις 7.286,25 μονάδες, στην Ισπανία ο IBEX 35 κερδίζει 0,85% στις 9.418,13 μονάδες και στην Ιταλία ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,77% στις 28.426 μονάδες. Οι αγορές στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν κλειστές λόγω καλοκαιρινής τραπεζικής αργίας.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά συνεχίζουν να αποτιμούν τα σχόλια από το ετήσιο συμπόσιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στο Jackson Hole του Ουαϊόμινγκ, όπου οι κεντρικοί τραπεζίτες έδωσαν το στίγμα για τη νομισματική πολιτική και τον τρόπο αντιμετώπισης του πεισματικά υψηλού πληθωρισμού σε πολλές μεγάλες οικονομίες.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, Jerome Powell, είπε ότι ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και ότι η Fed είναι έτοιμη να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να τιθασεύσει τις επίμονα υψηλές τιμές.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Christine Lagarde, έκανε λόγο για ενδεχόμενα «σοκ» μελλοντικά, ενώ τόνισε πως «η ενεργειακή μετάβαση και η κλιματική αλλαγή πυροδοτούν βαθιές αλλαγές στις αγορές ενέργειας».

Παράλληλα, σημείωσε πως εάν η Ευρωζώνη βρεθεί αντιμέτωπη με υψηλότερες επενδυτικές ανάγκες όσο και μεγαλύτερους περιορισμούς προσφοράς, «είναι πιθανό να δούμε ισχυρότερες πιέσεις στις τιμές».

  • ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    Related posts

    «Κόκκινος» Σεπτέμβριος στη Wall Street- Επέστρεψε ο φόβος των επιτοκίων

    banks

    Αποτινάσουν το εμπόλεμο κλίμα και «σκαρφαλώνουν» οι ευρωαγορές στο άνοιγμα

    banks

    Ανοδικά οι ασιατικές αγορές- Σε υψηλό δύο ετών ο Kospi

    banks

    Άνοδο σημειώνει χάρη στις μετοχές τεχνολογίας η Wall Street

    banks

    Ευρωαγορές: Σε υψηλό 22 μηνών η πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου

    banks

    Θετικό παραμένει το outlook για τις μετοχές της τεχνητής νοημοσύνης

    banks