19.3 C
Athens
May 9, 2024
Image default
WORLD

Μακρόν προς συμμάχους: Δεν πρέπει να είμαστε “δειλοί” στο ουκρανικό, η ιστορική στιγμή απαιτεί θάρρος

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την Τρίτη ότι είναι καιρός οι σύμμαχοι της Ουκρανίας να βγουν μπροστά, τονίζοντας ότι τώρα δεν είναι η ώρα να είμαστε δειλοί.

“Σίγουρα πλησιάζουμε σε μια στιγμή στην Ευρώπη μας όπου θα είναι σκόπιμο να μην είμαστε δειλοί”, είπε ο Μακρόν στους Γάλλους ομογενείς που ζουν στην Πράγα.

Ο Μακρόν αντιμετώπισε αντιδράσεις από πολλούς δυτικούς συμμάχους αφότου αναφέθηκε ανοικτά στην ιδέα αποστολής δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, σε μια διάσκεψη κορυφής στο Παρίσι για την Ουκρανία στις 26 Φεβρουαρίου.

Αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Μακρόν είπε την Τρίτη ότι η Γαλλία και η Τσεχία “γνωρίζουν καλά ότι ο πόλεμος επέστρεψε στο έδαφός μας (στην Ευρώπη), ότι ορισμένες δυνάμεις οι οποίες έχουν γίνει ασταμάτητες επεκτείνουν κάθε μέρα την απειλή τους για επίθεση και ότι εμείς θα πρέπει να ανταποκριθούμε στην ιστορία και το θάρρος που αυτή απαιτεί”.

Ο Μακρόν δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για όσα είπε.

Τα σχόλια του Μακρόν στις 26 Φεβρουαρίου, αφότου φιλοξένησε μια συνάντηση δυτικών ηγετών για να συγκεντρώσει υποστήριξη για την Ουκρανία, επιβεβαίωσαν τη φήμη του ως φορέα διαταραχής διπλωματικών ισορροπιών, που του αρέσει να σπάει ταμπού και να αμφισβητεί τη συμβατική σκέψη.

Γάλλοι αξιωματούχοι στάλθηκαν αργότερα για να εξηγήσουν ότι ο Μακρόν ήθελε να τονώσει τη συζήτηση και ότι οι υπό συζήτηση ιδέες περιελάμβαναν μη μάχιμα στρατεύματα σε ρόλους όπως η αποναρκοθέτηση, η προστασία των συνόρων ή η εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων.

Κατά την επίσκεψή του στην Πράγα, ο Μακρόν αναμένεται επίσης να συζητήσει την υποστήριξη σχεδίων που ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα από την Τσεχία, με την υποστήριξη του Καναδά, της Δανίας και άλλων χωρών, για τη χρηματοδότηση της ταχείας αγοράς εκατοντάδων χιλιάδων πυρομαχικών από τρίτες χώρες για αποστολή στην Ουκρανία.

Related posts

Η Ρωσία σχεδιάζει να μπλοκάρει από τον επόμενο Μάρτιο τις υπηρεσίες VPN

banks

Η Μόσχα διαμηνύει ότι θα προβεί σε αντίποινα για την “τρομοκρατική επίθεση” της Ουκρανίας στη γέφυρα της Κριμαίας

banks

ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης έταξε ό,τι δεν έκανε 4 ολόκληρα χρόνια, δεν τον πιστεύει κανείς

banks

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή εναντίον θέσεων της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας

banks

G7: Δέσμευση για στήριξη της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί

banks

Νέα απεργία στα γερμανικά τρένα

banks