22.5 C
Athens
May 26, 2024
Image default
WORLD

Πρόστιμο σε φυλακισμένο επικριτή του Κρεμλίνου γιατί… δεν γνωστοποιούσε τις δραστηριότητες του

Ο επικριτής του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Καρά Μουρζά καλείται να πληρώσει πρόστιμο 50.000 ρουβλίων ($560) καθώς δεν προσκόμισε την έκθεση με τις δραστηριότητες του ως “ξένος πράκτορας”, παρά  το γεγονός ότι εκτίει ποινή 25 ετών για προδοσία σε σωφρονιστικό κατάστημα στη Σιβηρία, όπως μεταδίδει το Reuters. 

Άτομα ή οργανισμοί που έχουν χαρακτηριστεί “ξένοι πράκτορες” πρέπει σε τακτικά χρονικά διαστήματα να υποβάλουν λεπτομερείς αναφορές με τις δραστηριότητες και τα οικονομικά τους.

Ο Καρά Μουρζά, ρωσικής και βρετανικής υπηκοότητας, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 25 ετών τον περασμένο Απρίλιο για προδοσία και διασπορά “ψευδών πληροφοριών” για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Τον Απρίλιο του 2022 είχε χαρακτηριστεί “ξένος πράκτορας” – την ίδια ημέρα οι αρχές των συνέλαβαν μετά τις ομιλίες του σε ΗΠΑ και Ευρώπη στις οποίες κατηγόρησε τη Ρωσία ότι βομβαρδίζει αμάχους στην Ουκρανία. 

Ο Καρά Μουρζά, είναι μεταξύ των λίγων επιφανών επικριτών του Κρεμλίνου που έμειναν στη Ρωσία και συνέχισαν να μιλούν εναντίον του Πούτιν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την οποία η Μόσχα χαρακτηρίζει “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”.

Άλλος ένας φυλακισμένος ακτιβιστής της αντιπολίτευσης, ο Ίλια Γιάσιν, καλείται να πληρώσει πρόστιμο 45.000 ρουβλίων ($500) από δικαστήριο της Μόσχας γιατί σε ανάρτηση του στο Telegram δεν γνωστοποιούσε ότι έχει χαρακτηριστεί “ξένος πράκτορας” με κεφαλαία γράμματα, όπως προβλέπεται σχετικά. 

“Δεν έχω την ευκαιρία να κάνω αναρτήσεις, βρίσκομαι σε σωφρονιστικό κατάστημα και προηγουμένως σε προδικαστικό κέντρο κράτησης” ανέφερε ο Γιάσιν σε τηλεδιάσκεψη με το δικαστήριο από τη φυλακή που βρίσκεται, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA. “Απορρίπτω τον χαρακτηρισμό του ξένου πράκτορα”, πρόσθεσε. 

Ο  Γιάσιν, σύμμαχος του επίσης φυλακισμένου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, καταδικάστηκε τον προηγούμενο Δεκέμβριο σε  φυλάκιση 8,5 ετών για δηλώσεις του στο κανάλι του στο YouTube σχετικά με εγκλήματα πολέμου από τις ρωσικές δυνάμεις στη Μπούχα της Ουκρανίας. Η Μόσχα έχει αρνηθεί ότι επιτίθεται σε πολιτικούς στόχους. 

Ο ίδιος ο Ναβάλνι, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε πάνω από 30 χρόνια με κατηγορίες που περιλαμβάνουν τον εξτρεμισμό, δήλωσε την Παρασκευή, μέσω συνεργατών, ότι του παρουσιάστηκαν και νέες κατηγορίες με βάση τις διατάξεις του νόμου για τον βανδαλισμό.

Related posts

Η Γαλλία αποχαιρετά τον Ρομπέρ Μπαντεντέρ

banks

ΗΠΑ: Ο Τραμπ δηλώνει ότι θα συνεχίσει την προεκλογική του εκστρατεία ακόμη κι αν καταδικαστεί

banks

Η UBS στρέφεται στις ΗΠΑ για εξαγορές και συγχωνεύσεις

banks

Ρωσία: Ο στρατός ανακοίνωσε ότι κατέλαβε ένα χωριό κοντά στην Αβντιίβκα, στην ανατολική Ουκρανία

banks

“Κουρασμένη” η γερμανική κυβέρνηση

banks

Λετονία: Η Βουλή ενέκρινε την κρατικοποίηση του “Οίκου της Μόσχας” στη Ρίγα

banks