20.5 C
Athens
May 9, 2024
Image default
COMODITIES

Σε τροχιά να τερματίσει σερί δύο εβδομάδων απωλειών το πετρέλαιο

Σε τροχιά να τερματίσει σερί δύο εβδομάδων απωλειών το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου καταγράφουν άνοδο την Παρασκευή (26/4), με τον «μαύρο χρυσό» να βρίσκεται σε τροχιά να ολοκληρώσει την εβδομάδα υψηλότερα, έπειτα από δύο συνεχόμενες εβδομάδες απωλειών.

Το θετικό κλίμα έρχεται αφού η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, εξέφρασε αισιοδοξία για την οικονομική ανάπτυξη και καθώς οι ανησυχίες για την προσφορά παραμένουν λόγω των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή.

Το μπρεντ καταγράφει άνοδο 2,2% μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα, ενώ το WTI είναι πάνω 0,8%.

Η Γέλεν δήλωσε στο Reuters την Πέμπτη ότι η αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ για το πρώτο τρίμηνο θα μπορούσε να αναθεωρηθεί και ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει μετά από ένα πλήθος «περίεργων» παραγόντων που κράτησαν την οικονομία στην πιο αδύναμη επίδοση εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

Η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ ήταν πιθανότατα ισχυρότερη από ό,τι υποδηλώνουν τα ασθενέστερα από τα αναμενόμενα τριμηνιαία στοιχεία, είπε.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε το πρώτο τρίμηνο και πριν από τα σχόλια της Γέλεν, οι δονήσεις από την επιτάχυνση του πληθωρισμού είχαν επηρεάσει τις τιμές του πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι η Federal Reserve δεν θα μειώσει τα επιτόκια πριν από τον Σεπτέμβριο.

Ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,7% μετά από άνοδο 2,0% το τέταρτο τρίμηνο του 2023, έδειξαν τα στοιχεία.

«Η αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά 1,6% που έπεσε κάτω από τις προσδοκίες μπορεί επίσης να θεωρηθεί μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη που επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα της πρόσφατης νομισματικής σύσφιξης, ωστόσο ήταν ο δείκτης τιμών PCE που οδήγησε το κλίμα», δήλωσε ο αναλυτής της PVM Oil, Ταμάς Βάργκα.

Κατά τα άλλα, οι ανησυχίες για την προσφορά καθώς συνεχίζονται οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή ενίσχυσαν επίσης τις τιμές στις αρχές της συνεδρίασης.

Το Ισραήλ ενέτεινε τις αεροπορικές επιδρομές στη Ράφα, αφού είπε ότι θα εκκενώσει αμάχους από τη νότια πόλη της Γάζας και θα εξαπολύσει μια ολοκληρωτική επίθεση παρά τις προειδοποιήσεις των συμμάχων ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μαζικές απώλειες.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,72%, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,64% στα 89,58 δολάρια το βαρέλι.

Υποχωρεί το φυσικό αέριο

Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 1,364% στα 29,365 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,67% στα 2.358,20 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,81% στα 27,575 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 1,30% στα 4,5762 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,03% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0732 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,02% στο 1,2516 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία χάνει 0,01% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8574 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #δολαριο #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #χρυσός #χαλκός #ασήμι

Related posts

Πτώση στο πετρέλαιο παρά τις εντάσεις στη Μέση Ανατολή

banks

Πετρέλαιο: Άνοδος τιμών καθώς ΗΠΑ- Ευρώπη «επιστρέφουν» στην κανονικότητα

banks

ΗΠΑ: Επιπλέον 10-15 εκατ.βαρέλια πετρελαίου απ’τα στρατηγικά αποθέματα στην αγορά

banks

Αλουμίνιο: Άγγιξε υψηλό 10 ετών λόγω των ελέγχων στην Κίνα

banks

«Φρενάρει» το εβδομαδιαίο σερί κερδών του πετρελαίου-Πέφτει το φυσικό αέριο

banks

Χαμηλότερη ζήτηση πετρελαίου προβλέπει ο ΟΠΕΚ+ το 2021

banks