21.2 C
Athens
May 9, 2024
Image default
MARKETS

Στα «κόκκινα» οι ευρωαγορές μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ

Στα «κόκκινα» οι ευρωαγορές μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ

Με απώλειες «έκλεισαν» οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σήμερα (26/10), μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, από την Αθήνα.  

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχασε 0,47% και έκλεισε στις 433,22 μονάδες.

Στους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX διολίσθησε 1,08% στις 14,731.05 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,84% στις 7,352.21 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,37% στις 6,889.48 μονάδες, ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε απώλειες 0,24% στις 8,962.80 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB κέρδισε 0,28% στις 27,505.14 μονάδες.

Η αγορά, επικεντρώθηκε σήμερα στα «μηνύματα» της ΕΚΤ, η οποία διατήρησε αμετάβλητα στο εύρος 4,50% με 4,75% τα επιτόκια, στην πρώτη στάση αναμονής έπειτα από 15 μήνες (από τον Ιούλιο του 2022) διαδοχικών αυξήσεων.

Η επικεφαλής της τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, εξέφρασε από την Αθήνα την προσήλωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο του 2%.

Σύμφωνα με τη Λαγκάρντ, ο πληθωρισμός αναμένεται υψηλός για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα είναι περιοριστική για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται απαραίτητο, ενώ παράλληλα έκανε έκκληση προς τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν να αίρουν τα μέτρα στήριξης για την ενεργειακή κρίση, η οποία, όπως είπε, αποκλιμακώνεται.

«Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα στοιχεία για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και της κατάλληλης διάρκειας της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής», ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Η μετοχή της Standard Chartered σημείωσε πτώση 12% αφού η βρετανική τράπεζα σημείωσε τεράστια απώλεια κερδών, καθώς υπέστη ένα χτύπημα 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από την έκθεση στον κινεζικό τραπεζικό τομέα και στον τομέα των ακινήτων.

Εν τω μεταξύ, οι μετοχές της Siemens Energy υποχώρησαν 35% την Πέμπτη, αφού η εταιρεία ζήτησε εγγυήσεις από τη γερμανική κυβέρνηση. Οι επενδυτές αξιολογούν επίσης τα «μηνύματα» της μητρικής εταιρείας του Facebook, Meta, η οποία ανέφερε αποτελέσματα καλύτερα από τα αναμενόμενα.

  • ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ
  • ΕΚΤ
  • επιτόκια

    Related posts

    Ο αμερικανικός πληθωρισμός «βραχυκυκλώνει» τη Wall Street

    banks

    Επανήλθαν οι πωλητές στη Wall Street-Νέα άνοδος στις ομολογιακές αποδόσεις

    banks

    Η καλύτερη συνεδρίαση από τον Απρίλιο για τον S&P 500

    banks

    Θετικό κλίμα στο άνοιγμα των ευρωαγορών-Καταλύτες εταιρικά αποτελέσματα και επιτόκια

    banks

    Απώλειες για S&P και Nasdaq μετά τα ενδοσυνεδριακά ρεκόρ

    banks

    Τεχνολογική «βουτιά» στη Wall Street- Αρνητική πρωταγωνίστρια η Apple

    banks