16.6 C
Athens
May 7, 2024
Image default
MARKETS

Τα «γεράκια» έφεραν απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τα «γεράκια» έφεραν απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε πτωτικό έδαφος έκλεισαν σήμερα (15/1) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν εν μέσω προειδοποιήσεων για τις πρόωρες μειώσεις επιτοκίων από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν δήλωσε σε συνέντευξή του το περασμένο Σάββατο ότι η υπερβολικά γρήγορη μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα πληθωρισμού. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Bundesbank Γιόακιμ Νάγκελ, γνωστός και ως «γεράκι» λόγω της προτίμησής του στην αυστηρή νομισματική πολιτική, είπε ότι είναι πολύ νωρίς για την ΕΚΤ να συζητήσει για μείωση των επιτοκίων.

Οι επενδυτές εξακολουθούν να προβλέπουν ότι θα έρθουν μειώσεις επιτοκίων φέτος, περίπου 150 μονάδων βάσης, με περισσότερο από 20% να τίθεται ως πιθανότητα η πρώτη μείωση να γίνει τον Μάρτιο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 2,56 μονάδες ή 0,54% και έκλεισε στις 474,20 μονάδες. Ο κλάδος των οικιακών ειδών διολίσθησε 1% ενώ αντίθετα οι ταξιδιωτικές μετοχές ενισχύθηκαν κατά 0,9%.

Στους μεγάλους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 0,49% στις 16.622,22 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,39% στις 7.594,91 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,72% στις 7.411,68 μονάδες, ο ισπανικός IBEX 35 κατέγραψε απώλειες 0,18% στις 10.076,90 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB έκλεισε στο -0,47% και τις 30.327,72 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, η βιομηχανική παραγωγή της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 0,3% τον Νοέμβριο σε μηνιαία βάση, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία του μπλοκ, Eurostat, στην τελευταία έκθεσή της. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 0,2% τον ίδιο μήνα. Ετησίως, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 6,8% στη ζώνη του ευρώ και 5,8% στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

#ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ #μειώσεις_επιτοκίων #βιομηχανική_παραγωγή #ΕΚΤ

Related posts

Ήπια κέρδη στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Εκμεταλλεύονται μομέντουμ και… Fed

banks

Νέα κυριαρχία των πωλητών στη Wall Street- «Αγκάθι» τα ομόλογα

banks

Κέρδη στις ευρωαγορές παρά τις τεχνολογικές πιέσεις

banks

Στο κόκκινο η Wall Street- Εκτοξεύθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων

banks

Μικρή άνοδος στις Ευρωαγορές- «Άλμα» για την Temenos

banks

Ο χειρότερος μήνας σε «βάθος» ενός έτους για τις ευρωαγορές

banks